Počasí dnes16 °C, zítra21 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Slunečnice zaplaví České Budějovice

Startuje první ročník projektu Rozsviťme Českou republiku, který podpoří pacienty s roztroušenou sklerózou. Už dnes vyrazí lidé se sazenicemi slunečnic do ulic Českých Budějovic, aby je zasadili na záhon v ulici Lidická a dali tak najevo sounáležitost s pacienty s touto nemocí, kterou trpí v Jihočeském kraji přes tisíc lidí.

Každý rok přibude v České republice až tisícovka nově nemocných. Kvalita péče o pacienty s roztroušenou sklerózou (RS) však mnohde zaostává. Osvětový projekt Rozsviťme Českou republiku proto vyzývá českou populaci, aby se spojila a zasadila o zlepšení možností komplexní péče o tyto nemocné.

V úterý 6. června v 10 hodin proběhne v Českých Budějovicích na ulici Lidická (mezi Státní vědeckou knihovnu a KD Gerbera) happening sázení slunečnic. Pacienti s RS, jejich lékaři, sestry, představitelé města, místní firmy, Nadační fond (NF) IMPULS, Unie Roska a podporovatelé přijdou osadit veřejné pozemky rozkvetlými slunečnicemi na znamení podpory lidí s RS. Akce je přístupná veřejnosti a k záhonu lidi zavedou směrovky,“ říká Věra Švábová z Rosky České Budějovice. Ve stejnou dobu se k sázení připojí i Praha, Jihlava, Ostrava a Teplice.

Nemocné s RS podporuje NF Impuls již 17 let, a jeho práce začíná tam, kde končí možnosti veřejného pojištění. „Rozhodli jsme se, že je potřeba s rostoucím počtem pacientů rozšířit také hranice pomoci, které se nemocným dostává. Proto se zrodil celorepublikový projekt Rozsviťme Českou republiku, který je výzvou pro všechny lidi a firmy, aby pomáhali spolu s námi zlepšit podmínky péče a tím i kvalitu života pacientů s RS,“ dodává Kateřina Bémová z NF Impuls. Projekt symbolizuje slunečnice, protože každé ráno otáčí hlavu za sluncem vstříc nové naději stejně, jako pacienti s touto vážnou diagnózou.

Slunečnici lze zasadit i doma a pak její fotografiií budou sdílet

„I když RS stále patří mezi nevyléčitelná onemocnění a je nejčastější příčinou invalidity mladších věkových skupin, máme dnes k dispozici léky, které dokáží průběh nemoci příznivě ovlivnit. Aby však byla léčba úspěšná, musí se pacient k RS stavět aktivně a udržovat se v dobré fyzické i psychické kondici. Bez podpory svého okolí, se však nemocný jen těžko obejde,“ uvádí lékařka Jana Adámková, vedoucí RS centra v Českých Budějovicích.

Ti, kdo na akci nemohou přijít, mohou nemocné s RS podpořit také tím, že si doma zasadí slunečnici a fotografii budou sdílet s hastagem #rozsvitmecr na Facebooku Nadační fond Impuls a na svých sociálních sítích.

Budějovičtí mohou nemocné s RS podpořit také finančně na transparentní účet projektu Rozsviťme Českou republiku Rozsviťme Českou republiku, dárcovskou sms. „Peníze, které vybereme, okamžitě rozdělíme organizacím, které se o pacienty starají a pomáhají jim žít plnohodnotný život RS navzdory,“ upřesňuje Kateřina Bémová z NF Impuls, který je s podporou Unie Roska iniciátorem akce.

Tisková zpráva

Štítky slunečnice, fond, skleróza, projekt, pacient, České Budějovice, Česko, Jihočeský kraj, Jana Adámková, Praha, Facebook, Ostrava

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Slunečnice zaplaví České Budějovice  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.