Počasí dnes19 °C, zítra20 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Budvar chce stavět kotelnu. Radní jsou proti. Zhorší se nám kvalita ovzduší ve městě, varují

Ještě zítra, ve čtvrtek 25. května, má veřejnost možnost vyjádřit se k zamýšlené stavbě parní plynové kotelny, kterou chce postavit národní podnik Budějovický Budvar v areálu v Kněžskodvorské ulici v Českých Budějovicích. Českobudějovičtí radní se už vyjádřili. Se záměrem pivovaru zásadně nesouhlasí. Není v souladu s energetickou koncepcí města a hlavně, výrazně, a to negativně, by se podepsal na kvalitě ovzduší ve městě.

Pivovar by v parní plynové kotelně teplo a technologickou páru vyráběl ze zemního plynu ve třech kotlích, z nichž by zpočátku byly v provozu jen dva, každý o výkonu 10 tun páry za hodinu a tepelným příkonem 6776 kilowattů, tedy celkem přes 20 megawattů. Každý kotel má mít komín vysoký třináct metrů. Při spalování plynných paliv vznikají oxidy dusíku, oxid uhelnatý, oxid siřičitý, uhlovodíky a tuhé znečišťující látky. 

Nejzávažnější škodlivinou jsou oxidy dusíku. Rozptylová studie, předložená pivovarem, sice uvádí, že plánované spalovací zařízení má velmi nízké emisní hodnoty pro oxidy dusíku souhrnně označovaných jako NOx a také pro CO. A že splňuje předpisy pro ochranu životního prostředí, podobně jako u ostatních znečišťujících látek. Někteří odborníci ale upozorňují, že pravděpodobně dojde k ovlivnění emisní situace ve městě, například i tím, že centrální zásobování teplem, ke kterému je Budvar připojen od roku 1959, je nastaveno na optimální výkon.

Záměr Budvaru nyní posuzují odborníci

Proto Krajský úřad Jihočeského kraje zahájil posuzování vlivu zamýšlené stavby na životní prostředí, takzvaný proces EIA.

„Budějovický Budvar nyní připravuje projekt schopný nalézt potenciálně vícezdrojové možnosti dodávek tepla. Jako každý dobrý hospodář stále promýšlíme varianty a řešení, která budou ekologická, úsporná a flexibilní. Technické provedení uvažované plynové kotelny je navrženo tak, aby nemělo vliv na kvalitu ovzduší ve městě a věříme, že proces EIA to potvrdí,“ uvedl výrobně technický ředitel Budějovického Budvaru Adam Brož.

V žádosti Budvaru je také uvedeno, že jeho plynová kotelna bude produkovat podstatně méně emisí znečišťujících látek, než produkuje při výrobě požadovaného množství páry z uhelné kotelny teplárna. Tento údaj však vychází z výpočtů, které byly provedeny na základě čísel z roku 2013, tedy ještě před zprovozněním odsíření teplárny, které sníží objem vypouštěných emisí oxidů síry SO2 na 15 procent původního stavu a denitrifikačního zařízení, snižujícího emise dusíku.

Budějovická teplárna splňuje přísnější emisní limity

„Odsíření uhelných kotlů v Teplárně České Budějovice významně pomohlo zlepšit kvalitu ovzduší ve městě. Ukazuje to předběžná produkce emisí za rok 2016. Podle ní se objem tuhých znečišťujících látek meziročně snížil o 20,6 tuny, oxidu siřičitého o 1498,2 tun a oxidu dusíku o 33,5 tuny,“ uvedl mediální zástupce společnosti Zdeněk Zuntych. Připomněl zároveň, že údaje za první ucelený rok provozu nového odsíření, jehož součástí bylo i denitrifikační zařízení, snižující emise dusíku, ukazují, o jak významnou ekologickou investici šlo. Teplárna do jeho vybudování vložila téměř půl miliardy korun a do provozu ho uvedla v listopadu 2015.


Do vybudování odsíření uhelných kotlů vložila českobudějovická teplárna téměř půl miliardy korun a do provozu ho uvedla v listopadu 2015.

„Výsledky nové technologie jsou očekávané a velmi dobré. Životní prostředí ve městě a jeho okolí rozhodně zlepšily. Přispěli jsme tím i do statistik České republiky, která loni podle Eurostatu snížila emise o 0,7 procenta, což bylo na průměru Evropské unie,“ řekl Martin Žahourek, člen představenstva teplárny. Podotkl, že vypouštěné emise budou ještě dál klesat přesně podle schváleného přechodného národního plánu. Jednoznačným benefitem Českých Budějovic je i fakt, že teplárna disponuje účinnou technologií odsíření a už nyní splňuje ještě přísnější emisní limity vypouštění emisí oxidů síry, které vstoupí v platnost až po roce 2021.

Zákon o ochraně ovzduší upřednostňuje centrální zásobování teplem před lokálním, jsou-li k tomu podmínky a je-li ekonomicky únosné. Podle představitelů města není záměr budování nových zdrojů vytápění ani v souladu s energetickou koncepcí města. Navíc vznikne další emisní zátěž v oblasti již tak značně zatížené dopravou, která ještě vzroste s avizovaným růstem produkce piva a dobudováním nového logistického centra Budvaru v Kněžskodvorské ulici.

Další kotelnu město nepotřebuje

„Záměr Budějovického Budvaru není pro město akceptovatelný ze dvou důvodů. Město nepotřebuje další kotelnu, protože teplárna disponuje dostatečnou kapacitou a v současné době zásobuje také Budvar teplem a párou. A také by se nám tím v Českých Budějovicích výrazně zhoršila kvalita ovzduší," vysvětli primátor Českých Budějovic Jiří Svoboda.

„My jsme investovali do odsíření skoro půl miliardy korun a tyhle peníze by přišly vniveč. Kdyby pivovar ukončil odběr, byl by narušen výkon, který je nyní optimálně nastaven, ale při jeho snížení by odsíření nefungovalo tak, jak by mělo. Bylo by to jako kdybychom ho tady neměli. A i to by se samozřejmě negativně odrazilo na ovzduší ve městě, a při zhoršení emisní situace bychom pak museli přijímat určitá opatření," dodal primátor.

Zároveň podotkl, že ho mrzí nedodržení jakési „džentlmenské dohody" mezi městem a pivovarem, která doposud fungovala. „A město národnímu podniku vycházelo vstříc," dodal primátor a v této souvislosti připomněl například přemostění Kněžkodvorské ulice. „Bráníme životní prostředí. O to nám jde a já věřím, že i odborníkům, kteří nyní posuzují vliv zamýšlené stavby na životní prostředí," podotkl.

Štítky kotelna, ovzduší, pivovar, emise, odsíření, stavba, životní prostředí, Budvar, Budějovický Budvar, vzduch, České Budějovice, Evropská unie, Jiří Svoboda, Eurostat, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Budvar chce stavět kotelnu. Radní jsou proti. Zhorší se nám kvalita ovzduší ve městě, varují  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.