Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

Největším úlovkem byl metrový jeseter

Osmapadesát ryb různých druhů ulovili v sobotu účastníci soutěže mladých sportovních rybářů do patnácti let Junior Cup - Strhánka 2017, kterou již tradičně městys Dolní Bukovsko. Pětihektarový rybník Strhaná hráz „vypůjčil“ dětem ryby o celkové délce 17 metrů a 63 centimetrů. Největším úlovkem byl metrový jeseter.

„Loví se zde výhradně dle zásady Chyť a pusť. Na dětských závodech pravidla umožňují chytat jakýmkoli způsobem na jeden prut s návazci na maximálně dva háčky, a počítáme jakoukoli rybu bez ohledu na druh a velikost. Jde nám o to, aby si děti zachytaly a prohloubil se jejich aktivní zájem o sportovní rybolov,“ uvedl ředitel soutěže Karel Bubeníček s tím, že hodnocení úspěšnosti je pak již zcela klasické, podle součtu délky jednotlivých úlovků.

Strhaná hráz je chovným rybníkem v majetku městyse, který je příležitostně využíván ke sportovnímu rybolovu s povinností vrátit každou chycenou rybu zpět do rybníka. Máme zde 70 trofejních ryb, vesměs kaprů až okolo 22 kilogramů, ale také pět krásných jeseterů delších než metr,“ poznamenal Bubeníček.

Na břehu bylo hodně živo. Každou chvíli některý ze závodníků tahal rybu, takže se nenudil ani doprovod. Okolo stanovišť se pohybovala nepřetržitě přibližně stovka lidí. Některé z dětí potřebovaly pomoc s technikou, jiným přispěchal na pomoc rodič s podběrákem či jen radou. K dispozici měli všichni bohaté občerstvení. Soutěž byla pro všechny účastníky zcela bezplatná.

„Nevybírají se zde žádné poplatky a nejlepší lovci si domů odnesou i velmi pěkné ceny.  Podstatné ovšem je, že jsou děti venku v přírodě, u vody a spolu s rodiči se tu příjemně baví. To je i hlavní smysl akcí pořádaných v rámci projektu Oranžového roku v okolí Jaderné elektrárny Temelín,“ konstatoval v této souvislosti starosta Dolního Bukovska František Mazanec.

Prvenství si u Strhané hráze „vylovil“ Marek Míka, jehož součet délek jednotlivých úlovků činil 326 centimetrů. Stříbro za ulovených 224 centimetrů získala Šárka Martínková, která navíc chytila i největší rybu závodu, jesetera dlouhého rovných 100 centimetrů. Bronz si vybojoval Jan Jůn za 164 centimetrů před čtvrtým Robertem Šlechtou (153 centmetrů) a pátou Irenou Špánikovou (121 centimetrů).

Autoři

Štítky ryba, jeseter, rybáři, ryby, rybník, Dolní Bukovsko, Karel Bubeníček, Jaderná elektrárna Temelín, Jan Jůn

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Největším úlovkem byl metrový jeseter  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.