Počasí dnes10 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

POLITICKÁ KORIDA: Které osobnosti by podle vás měly být zbaveny čestného občanství?

Na zasedání Zastupitelstva města České Budějovice byli minulý týden těsným hlasováním zbaveni čestného občanství jihočeské metropole Josif Vissarionovič Stalin a Klement Gottwald. Jak hodnotí výsledek jednání budějčtí politici? Jsou s tím spokojeni? Nebo by odebrali občanství ještě někomu jinému?

ČTĚTE TAKÉ: Stalin a Gottwald už nejsou čestnými občany Českých Budějovic. Rozhodli o tom zastupitelé 

Redakční dotaz:

Které osobnosti by podle Vás měly být zbaveny čestného občanství Českých Budějovic?

Reakce zastupitelů Českých Budějovic

Eliška Richtrová (Nezávislí)

Čestného občanství by měli být zbaveni ti, kdo spáchali trestný čin, ti, kteří se provinili proti zásadám morálky. Vycházím z toho, za co by naopak mělo být udělováno čestné občanství: za mimořádné zásluhy o rozvoj státu, města, obce, za odvahu či mimořádné hrdinství, za lidské a morální kvality, ne za politické postavení a ve jménu jednoho politického názoru. Čestné občanství náleží výjimečným lidem, kteří mají zejména odborné a mravní kvality.

Petra Šebestíková (TOP 09)

Jsem spokojená s výsledkem jednání zastupitelstva a s odejmutim čestného občanství Stalinovi a Gottwaldovi. Žádná jiná jména v seznamu pro mě nejsou tak alarmující.

 
Ivo Moravec (OPB)

Klement Gottwald a Josif Vissarionovič Džugašvili zvaný Stalin. Symbolizují krvavé režimy, ze kterých se dodnes česká a ruská společnost nevzpamatovaly. Není přípustné vymazat informaci, že v určitém období čestnými občany Českých Budějovic tito mužové byli.

 
Ivan Nadberežný (KSČM)

Odešli jsme mimo jednací sál, protože ten návrh na odebrání čestného občanství je spíše produktem politického fanatismu, zaujatosti a jednostranného pohledu na historii. Oceňuji, že několik zastupitelů poukázalo na to, zda jsme vůbec kompetentní rušit něco, co rozhodli občané Českých Budějovic krátce po skončení strašné válečné tragédie vyvolané německým fašismem.

I když bylo nakonec usnesení velmi těsně přijato, je to jen formální akt, který nemůže nic změnit na poválečném realitě a skutečné historii. Navrhovatelům a zastáncům nové teorie historických pravd doporučuji, aby se ve volném čase trochu věnovali studiu historie – nečetli jen současné tendenčnímu blafání v novinách a v televizi, aby navštívili nedaleký Mauthausen, Osvětim a další německé koncentráky, mohou se také poklonit u hromadného hrobu 3500 československých občanů v běloruském Baranowiči, kde fašisté bestiální vraždou ukončili jejich transport... Dosud největší válečná tragédie měla velké osobnosti, které rozhodli o porážce fašismu, i Stalin, Gottwald a další komunisté mezi ně patří. 

Jan Zahradník (ODS)

Pro mě je to město, které občanům nepřekáží, slouží, podporuje, snadno se s ním komunikuje a Na seznamu čestných občanů města České Budějovice byla do pondělního jednání městského zastupitelstva také jména Josefa Vissarionoviče Stalina a Klementa Gottwalda. Stalinovi bylo uděleno čestné občanství v roce 1945, Gottwaldovi o rok později. Později vyšlo najevo, že Stalin má na svědomí desítky milionů lidských životů, Gottwald, jeho věrný žák, pak nepřímo zavinil smrt tisíců svých spoluobčanů. Jejich čestné občanství nejspíš mělo být zrušeno již v roce 1990. To se bohužel nestalo, měli jsme tehdy popravdě jiné starosti. Tato chyba byla napravena pondělním usnesením zastupitelstva, které oběma zločincům čestné občanství Českých Budějovic odňalo. Daleko větší chybou porevoluční doby ale bylo to, že nebyla zrušena komunistická strana. Tuto chybu se však již bohužel napravit nepodaří. Čestné občanství se neuděluje od roku 1979, podle mne by se s tím i nadále mělo velmi šetřit. Stávající seznam 116 čestných občanů bych už dále neměnil.

Rudolf Vodička (KDU-ČSL)

Jsem toho názoru, že nikomu z čestných občanů města toto čestné občanství neodnímat. Dějiny tím nepřepíšeme.

 

 


Petr Podhola (ČSSD) a František Konečný (ANO) neodpověděli na dotaz redakce.

Foto Bundesarchiv, Bild 183-R90009 / CC-BY-SA 3.0 [CC BY-SA 3.0 de (http://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0/de/deed.en)], via Wikimedia Commons

Štítky osobnosti, občanství, město, zastupitelstvo, Josif Vissarionovič Stalin, Klement Gottwald, České Budějovice, historie, Eliška Richtrová, TOP 09, Jan Zahradník, Ivo Moravec, František Konečný, Petr Podhola

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

POLITICKÁ KORIDA: Které osobnosti by podle vás měly být zbaveny čestného občanství?  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.