Počasí dnes5 °C, zítra7 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

České Budějovice objektivem Milana Bindera a perem Martina Maršíka: Tak jsme je našli – řeka vydala tajemství

Když jsem připravoval dnešní článek, pořád mi v hlavě zněl jeho možný titulek „Jak doktor Schel historické kameny našel“. Protože jsem mizerný básník, tak ani ten rýmovaný název není dobrý. Je ale alespoň výstižný. Vezměme to popořádku. Vraťme se do historie, do doby před např. dvěma sty lety. České Budějovice byly obehnány hradbami, kde byly věže a byly zde samozřejmě i brány. Těch bylo ale výrazně méně než věží – dá se říci, že vlastně jen čtyři hlavní – Svinenská, Pražská, Rybářská a Rožnovská.

Dnešní díl našeho seriálu se bude týkat Rožnovské brány, do které se vjíždělo po hrázi Krumlovského rybníka. Byla to fortelná brána, a to tak dobře udělaná, že v prvním patře bylo městské vězení. V roce 1844 ale radní rozhodli o jejím zbourání. Rožnovská brána totiž svým úzkým průjezdem omezovala příjezd do města a nepřímo tak bránila rozvoji podnikání.

Moc rádi bychom Vám s Milanem Binderem nabídli i třeba jen černobílé foto původní Rožnovské brány. Ale bohužel! Nicéphor Niépcem udělal sice svůj slavný pohled z okna v Le Gras již v roce 1825, ale fotografie naší brány se žádná nenašla.

Vraťme se ale do dubna roku 2005. Majitel Komorní galerie v Panské ulici, pan doktor Jaromír Schel, kterého někteří z nás znají jako příjemného a vzdělaného člověka, se procházel se svým psem po břehu Malše. Průtok vody v řece byl omezen kvůli opravám na horním toku, a tak si mohl pan doktor všimnout opracovaných kamenů na dně koryta. Řada z nás by to asi jen zaznamenala, popřípadě by někomu ze svých známých tuto zajímavost sdělila, ale pan doktor Schel informoval památkáře. A začalo klasické úřednické kolečko – „vyzvednutí kamenů z portálu věže nemáme v letošním rozpočtu“. Jaromír Schel to ale nevzdal, oslovil Romana Svědínka z firmy Remonst a stavební společnost zapůjčila jeřáb. Pomohli i budějovičtí hasiči, kteří pod vedením velitele JUDr. Josefa Blažka kameny proudem vody obnažili. Patrik Červák z Památkového ústavu pak přímo v korytě řeky potvrdil, že se opravdu jedná o kvádry z portálu zbourané Rožnovské věže. Při vyzvedávání kamenných kvádrů dorazila i televize, ale pan doktor Schel u této slávy nebyl. Byl odsunut a slova se ujali jiní, kteří slavnostně divákům sdělili „tak jsme je našli a vyzvedli“. Pane doktore, „budějčáci“ ale ví, jak to tehdy, v roce 2005, bylo.    

P.S. Vyzvednuté kameny můžete dnes vidět na nádvoří hradební věže Železné Panny, stejně jako model původní Rožnovské brány, který je součástí vnitřní expozice.

Autoři | Foto MIlan Binder

Štítky České Budějovice, Milan Binder, Josef Pavlovický, Krumlovský rybník

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

České Budějovice objektivem Milana Bindera a perem Martina Maršíka: Tak jsme je našli – řeka vydala tajemství  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.