Počasí dnes16 °C, zítra21 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Vojáci zvou do Strakonic na Den s 25. protiletadlovým raketovým plukem

V neděli 14. května ovládnou letiště ve Strakonicích vojáci. Spolu s nimi se na místě představí i hasiči, policisté, členové vojenského historického klubu a mnoho dalších. Den s 25. protiletadlovým raketovým plukem proběhne od 9 do 13 hodin. Vstup je zdarma.

Pro návštěvníky je připraven bohatý program. Chybět nebudou ukázky boje zblízka MUSADO MCS nebo rekonstrukce bojového nasazení z druhé světové války od klubu vojenské historie Čeští lvi. Vystoupí ale například i mažoretky Otavanky. Strakoničtí vojáci předvedou boj s pozemním a vzdušným nepřítelem, příslušníci Vojenské policie zase ukážou, co všechno umí služební psi. Akci na letišti podpoří i strakoničtí hasiči – vystoupí zde jejich lezecká skupina, následovat bude ukázka hašení hořící kapaliny.

Velké oblibě se těší především letové ukázky. Ty samozřejmě nebudou chybět ani letos. V deset hodin dosedne na plochu strakonického letiště vrtulník Mi-24. O hodinu později se nad hlavami návštěvníků budou prohánět bojové letouny L-159 ALCA. Diváci se mohou těšit na průlety letounů různou rychlostí, prvky akrobacie i vystřelování infračervených klamných cílů takzvaných flér. Taková ukázka dosud ve Strakonicích k vidění nebyla. V12 hodin se poté uskuteční průlety nadzvukových letounů JAS-39 Gripen. To vše samozřejmě proběhne jen pokud bude počasí akci nakloněno.

Akci obojatí také BESIP, Policie ČR nebo Městská policie. Klub Čeští lvi na letišti vystaví dobový vojenský tábor, takže i milovníci historie si přijdou na své. Na své si přijdou i obdivovatelé ladných křivek automobilů. Dorazí totiž i členové strakonického Veteran car clubu. Chybět nebudou ani atrakce pro děti, stánky a tradiční „rakeťácký“ guláš.

Pře všechen pestrý program se ale nejvíce bude na strakonickém letišti líbit fanouškům vojenské techniky. Příslušníci 25. protiletadlového raketového pluku budou na letišti prezentovat techniku, se kterou chrání náš vzdušný prostor. Dělostřelci z Jinců zase představí samohybnou kanónovou houfnici DANA. Zájemci si mohou vyzkoušet střelbu ze vzduchovky a útočné pušky CZ 805 BREN.

Koho by akce zlákala až tak, že by chtěl do armády vstoupit, bude mít možnost. Na akci budou přítomni také zástupci rekrutačního pracoviště a Univerzity obrany, kteří se budou věnovat zájemcům o službu v Armádě ČR, aktivní záloze či studium na vysoké vojenské škole.

Autoři | Foto 21. základna taktického letectva Čáslav

Štítky Strakonice, letiště, druhá světová válka, Český lev, Armáda České republiky, Univerzita obrany, Policie České republiky, BESIP, Mil Mi-24, Aero L-159 Alca

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Vojáci zvou do Strakonic na Den s 25. protiletadlovým raketovým plukem  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.