Počasí dnes8 °C, zítra6 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

VIDEO: Nesmíme dopustit zlomyslných schválností, řekl Grubhoffer na akci Proč? Proto!

Několik stovek lidí se ve středu odpoledne shromáždilo na budějckém náměstí Přemysla Otakara II.  v rámci protestní akce Proč? Proto! Vyjádřit nespokojenost s chováním ministra financí Andreje Babiše a prezidenta Miloše Zemana přišel například i bývalý rektor Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích Libor Grubhoffer.

„Máme svobodu a musíme za ni bojovat,“ začal svou řeč Grubhoffer, který patří k dlouhodobým kritikům prezidenta Miloše Zemana. Ten ho kvůli tomu v minulosti nezval jako rektora na Pražský hrad během oslav státního svátku 28. října. Šedesátiletý pedagog připomněl známé rčení, že lež má krátké nohy a dříve, nebo později každého lháře doběhne.

Ocenil, v jak hojném počtu se lidé na náměstí sešli. „Pevně doufám, že se věci posunou ke katarzi, kterou potřebujeme. Nesmíme dopustit, aby se věci vyvíjely mimo naši kontrolu. Nesmíme dopustit zlomyslných schválností, kterých se dopouští nejvyšší ústavní představitel. Leze nám tím na nervy a my se nesmíme nechat vyprovokovat,“ opřel se do Zemana. Věří, že společnost nedopustí, aby se věci v zemi děly podle scénářů Zemana a Babiše.

Na setkání vystoupil také například ředitel Základní školy a Mateřské školy Malšice Pavel Klíma, který je zároveň místopředsedou jihočeského krajského výboru TOP 09.  „Nastoupil jsem do funkce na začátku roku 2003, měsíc před koncem prezidentování Václava Havla. Od té doby tam jeho portrét visí. Nenašel se důvod, abych to měnil. Přál bych si, abych tak učinil příští rok na jaře,“ řekl Klíma.

Přiznal, že v posledních týdnech zaregistroval mezi lidmi strach. „Není to úplně běžná věc pro demokratickou společnost. Člověk, který svobodně podniká, pravidelně platí daně a přispívá na nějakou akci, legálně, má strach na ni přispět, protože se bojí represí finanční správy. Druhý strach jsem viděl v očích politiků, nejen vládních, koaličních politiků. Říká: ‚Mám strach, že si nás Andrej na podzim po volbách nevybere,‘ “ doplnil ředitel školy.

Podle něj se lidem v hlavách uhnízdila obecná pravda, že Babiš na podzim volby vyhraje a všechny převálcuje. „Když nás všechny vidím, tak si myslím, že máme moc, abychom to na podzim změnili. Moje přání je, abychom se tady za tři čtvrtě roku znovu sešli a byl tady Hrad bez Zemana a vláda bez Babiše,“ vyjádřil Klíma své přání.

Proč? Proto! v Českých Budějovicích

Čtvrtek, 11. května 2017, 09:48

Proč? Proto! v Českých Budějovicích
Proč? Proto! v Českých Budějovicích

Foto Jana Kroneislová

Štítky Libor Grubhoffer, Miloš Zeman, Andrej Babiš, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích, České Budějovice, Náměstí Přemysla Otakara II., Pavel Klíma, Pražský hrad, Václav Havel, podzim

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

VIDEO: Nesmíme dopustit zlomyslných schválností, řekl Grubhoffer na akci Proč? Proto!  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.