Počasí dnes16 °C, zítra21 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

České Budějovice objektivem Milana Bindera a perem Martina Maršíka: Exotický klášter petrinů

Kostel Panny Marie Růžencové – pro někoho jen jeden z dalších kostelů v Českých Budějovicích, pro jiného, například pro mne, jedinečný sakrální prostor, kde se duchovno schází s barevností, veselostí a optimismem. Osobně neznám moc podobných míst u nás ve městě. Vlastně jenom jedno – studentský kostel svaté Rodiny u Biskupského gymnázia. Tam se nedávná oprava a přestavba také velmi povedla.

Vraťme se ale zpět, ke kostelu Panny Marie Růžencové, který místní nazývají spíše Růženeckým kostelem. Když projdete nenápadným vchodem v Žižkově ulici, který zviditelňuje krásná mozaika, dostanete se do kostela, který vás musí překvapit. Ne ohromit, ale překvapit. Jako byste nebyli ani v jižních Čechách. Máte pocit, že jste se ocitli někde v exotických krajích. To vše spolu s duchovní atmosférou navozuje pocit důvěry, ale i respektu.

Kde se ale beuronský styl, ve kterém jsou vyzdobeny interiéry kostela, vzal v Českých Budějovicích? Za vše mohou dvě osobnosti. Prvou je Petr Lenz (1832 až 1927), řeholním jménem P. Desiderius, který je považován za zakladatele beuronské umělecké školy. Ta je založena na tradicích staroorientálního a starokřesťanského umění. Někdy výzdoba v tomto stylu připomíná umění arabské a byzantské.

Druhou osobností, kterou je nutné v souvislosti s naším kostelem zmínit, je P. Václav Klement Petr (1856 až 1901). Ten totiž neúnavně prosazoval stavbu nového kostela právě s beuronskou výzdobou. Slavnostní odhalení základního kamene bylo v roce 1898. Původní rozpočet byl vyčíslen na 39 tisíc zlatých, ale stavitelé se celou dobu potýkali s nedostatkem peněz.

Na stavbu přispěly bohaté osobnosti tehdejšího života, ale zejména to byly příspěvky a dary od stovek věřících, které umožnily chrám dokončit. Nakonec celkové náklady i s výzdobou interiérů dosáhly částky 80 tisíc zlatých. Slavnostní vysvěcení kostela bylo 7. října 1900. V současné době o kostel pečuje Kongregace bratří Nejsvětější Svátosti.

Pokud půjdete po Žižkově třídě, udělejte si malou odbočku a na chvíli se zastavte v kostele, který je v Českých Budějovicích jedinečný. A pokud chcete jako bonus slyšet i hlas místních zvonů, musíte si procházku načasovat na pátek na patnáctou hodinu. 

Autoři | Foto Milan Binder

Štítky České Budějovice, kostel, Kostel Panny Marie Růžencové, Milan Binder, Kostel Svaté rodiny, Václav Klement Petr, Jihočeský kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

České Budějovice objektivem Milana Bindera a perem Martina Maršíka: Exotický klášter petrinů  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.