Počasí dnes19 °C, zítra20 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Na jihu Čech zůstávají desítky domácností bez elektřiny. Dva toky jsou na prvním povodňovém stupni

Vytrvalé dešťové a sněhové přeháňky způsobily na konci týdne komplikace v Jihočeském kraji. Situace s výpadky elektřiny se však začíná zlepšovat. Zatímco v pátek bylo bez proudu skoro 20 tisíc domácností, během sobotního rána už to jsou pouze desítky. Na prvním povodňovém stupni jsou od sobotního rána také dva toky v jižních Čechách, konkrétně Smutná a Blanice.

Na jihočeských silnicích byl 28. dubna vyhlášen kalamitní stav. Stromy polámané mokrým sněhem způsobily poruchy na distribuční síti a zapříčinily přerušení dodávek elektřiny na mnoha místech v kraji. Odstraňování poruch pak bránily nesjízdné silnice. V současné době je z hlavních tahů zavřená pouze silnice z Vimperka do Husince na Prachaticku. Bez proudu jsou jen dvě oblasti: na Prachaticku obce a samoty Křišťanov, Arnoštov, Spálenec, Magdalena a Dolní Sněžná, v okrese Český Krumlov obec Světlík.

„Tam v 7:00 nastoupily čety a budou to zprovozňovat, v obou lokalitách bychom měli mít dnes během dopoledních hodin obnovené dodávky,“ řekl mluvčí společnosti E.ON Vladimír Vácha. Ostatní domácnosti, které byly bez proudu, měly dodávky elektřiny obnovemé do pátečních 21 hodin.

Silnice na jihu Čech zůstávají mokré a s opatrností sjízdné. Zcela zavřená je také silnice třetí třídy z obce Svatá Máří na Prachaticku. „Napadaly tam stromy. A na Českokrumlovsku byly hodně problémy, padaly stromy, ale uzavírky nebyly, všechno se stačilo odklidit. Náledí hlásili na silnici z Vimperka do Husince, tam se solilo,“ řekla dispečerka SÚS Jihočeského kraje Alena Tůmová. Silničáři na údržbě silnic neustále pracují. 

Tající sníh a vydatné deště způsobily i zvednutí dvou jihočeských vodních toků. Po sobotní třetí hodině ranní se na první povodňový stupeň dostala Smutná v obci Rataje na Táborsku, podle údajů Českého hydrometeorologického ústavu však po šesté hodině začala na 185 centimetrech kulminovat. Podobně je na tom i Blanice v Heřmani na Písecku, která je na 115 centimetrech a její trend by už neměl být rostoucí.

Foto Vladimír Homola | Zdroj ČTK

Štítky elektřina, silnice, Jihočeský kraj, Česko, Blanice (přítok Otavy), okres Prachatice, Vimperk, Husinec, E.ON, Český hydrometeorologický ústav

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na jihu Čech zůstávají desítky domácností bez elektřiny. Dva toky jsou na prvním povodňovém stupni  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.