Počasí dnes19 °C, zítra20 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Lidé hází pověry za hlavu. Berou se i v květnu

Svatba v máji, nevěsta na máry. To je jedna z variací zlověstné pověry, která nevěsty a ženichy děsí, odrazuje a kvůli které si ještě v dnešní době někteří snoubenci nedovedou představit svatbu v květnu. Ale ne všichni se obávají strašáků z minulosti a neodmítají Máchův měsíc lásky jako dokonalý čas pro dokonalou svatbu. A dokazují to i lidé v Českých Budějovicích.

Podle sdělení českobudějovického matričního úřadu je totiž letos objednáno dvaadvacet májových svateb a jedno registrované partnerství. Stejný počet obřadů byl i loni, v roce 2015 to bylo osmnáct svateb.

„Teď opravdu netuším, kdy bych se chtěla nebo nechtěla vdávat. O květnové pověře jsem slyšela od babiček, ale já na tohle moc nedám. Když bychom se s partnerem domluvili na květen, tak bychom se vzali v květnu," říká Markéta Malenková z Českých Budějovic. A její kamarádka Karolína Jonášová tvrdí: „Mně by to také bylo celkem jedno, osobně na pověry nevěřím, ale nevím, jak by to vzali naši, hlavně mamka a také obě moje babičky. Ty by to určitě vyděsilo a určitě by nám sňatek v květnu všichni vymlouvali." 

„Už je to nějaký ten pátek, co jsem se ženil. Bylo to před šestnácti lety v září. V úvahu připadaly i některé další měsíce, ale květen mezi nimi určitě nebyl," vzpomíná čtyřiačtyřicetiletý Petr Klaiber. „Mě květnová svatební pověra neděsila a neděsí, ale moje paní to má naopak. Tu bych v květnu k oltáři rozhodně nedostal," dodává Budějčák.

„Tradičně k nejoblíbenějším měsícům pro uzavření sňatku patří v Českých Budějeovicích ty od června do září, ale třeba i duben," říká náměstek českobudějovického primátora Petr Podhola, který se ocitá v roli oddávajícího relativně často.

„Nikdy jsem si nevedl žádnou statistiku, ale odhadem jsem do manželského života přivedl stovky párů," dodává s úsměvem náměstek.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky pověra, svatba, České Budějovice, nevěsta, Petr Podhola

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Lidé hází pověry za hlavu. Berou se i v květnu  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.