Počasí dnes10 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

DRBNA VĚDÁTORKA: Křemíkový život už není fikce

Vítejte v podivuhodné říši za zrcadlem. V říši vědy, kde se málokdo orientuje. Proto je tu Drbna vědátorka, která každý týden přináší to nejzajímavější, co se ve vědě poslední dobou odehrává. Dnes o křemíkovém životě a rozbitém mrazáku.

Křemíkový život už není jen fikce!

Vědci Často spekulují o tom, že jeli jinde ve vesmíru nějaký život, možná není založen na uhlíku, jako je tomu v případě Země, ale na nějakém jiném prvku. Jedním z nejčastěji zmiňovaných je v této souvislosti křemík. Podobné koncepty se dostaly i do vědecko-fantastické literatury. Nyní vědci dokázali, že tyto úvahy nestojí tak úplně na vodě. Zatím sice žádného křemíkového mimozemšťana neulovili, ale podařilo se jim začlenit křemík do uhlíkové stavby živoucích organismů, konkrétně mikrobů.

Sloučeniny uhlíku a křemíku samozřejmě nejsou nic nového. Chemici už je znají dávno a pravděpodobně všichni z nás je mají doma. Kde? V lécích, lepidlech, barvách, obrazovkách televizí nebo počítačů… Nyní ale k těmto sloučeninám přistupuje biologický rozměr.

Noční můra glaceologů? Rozbitý mrazák

Vědci z Albertské univerzity v kanadském Edmontonu sbírali více než 40 let vzorky ledu z kanadské Arktidy a následně na nich zkoumali klimatické změny v průběhu času. Jejich snažení jim ale nyní zkomplikovala nepříjemná věc – rozbitý mrazák, který vzorky ledu udržoval. Šlo o speciální typ mrazáku v hodnotě více než 56 milionů českých korun.

Rozpustilo se více než 13 procent všech vzorků. Mimo jiné i kousek pocházející z jádra ledovce Penny Ice Cap, který se utvořil před 22 tisíci lety. Kanadští vědci měli ale tak trochu štěstí v neštěstí. Před poruchou mrazáku natáčeli na univerzitě filmaři a poprosili o přesunutí většiny vzorků do jiného mrazáku, kde bylo pro kamery lepší světlo.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky Země, Albertská univerzita, Edmonton

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

DRBNA VĚDÁTORKA: Křemíkový život už není fikce  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.