Počasí dnes7 °C, zítra6 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Lidé s aplikací EPP pomohli pohybem už pětistovce projektů

Jubilejních 500 projektů už svým pohybem podpořili uživatelé mobilní aplikace EPP – Pomáhej pohybem. Za jejich aktivitu Nadace ČEZ věnovala projektům částku přesahující 35 milionů korun. Jubilejním pětistým podpořeným projektem je organizace Sirius, jež vychovává pejsky pro hledání pohřešovaných nebo zavalených osob. V jižních Čechách díky aplikaci už lidé pomohli 36 neziskovým organizacím, které pak Nadace ČEZ podpořila částkou téměř tři milióny korun.

„Vždy máme nasazeno několik projektů zároveň, aby lidé měli z čeho vybírat. Někomu je bližší pomáhat dětem, jinému handicapovaným, někdo zase rád sbírá body pro projekty na ochranu životního prostředí. Společné ale mají to, že jim není lhostejné jejich okolí,“ vysvětlila Michaela Ziková, ředitelka Nadace ČEZ.

V jižních Čechách i díky aplikaci EPP – pomáhej pohybem začal loni v listopadu fungovat projekt „Řetěz naděje“. Pro ročního Toníka a čtyřletého Ondru trpící mimořádně vzácnou chorobou, takzvanou Ondininou kletbou, vysportovali lidé z celé republiky desítky tisíc bodů, které pak Nadace ČEZ proměnila v 70 tisíc korun. Rodina chlapců je použije na nákup kapnometru. Tedy speciálního přístroje, který dokáže měřit koncentraci oxidu uhličitého v těle chlapců. Odinina kletba spočítá v příliš velké koncentraci oxidu uhličitého v těle, a děti, které postihne, zpravidla umírají v novorozeneckém věku na syndrom náhlého úmrtí. I proto lékaři evidují celosvětově jen asi dvě stovky takto nemocných. Sourozenci první měsíce přežili, nyní ale musí rodina po usnutí chlapce prakticky nepřetržitě hlídat.

„Asi jen málokdo si dokáže představit, že může uložit děti, které se druhý den nemusí probudit. Ale teď už věřím, že peníze získáme a život dětí i rodičů se zlepší,“ řekla při startu projektu „Řetěz naděje“ jeho hlavní autorka Valerie Chromá.  Zdravotní pojišťovny přitom potřebný přístroj pro domácí péči, který by na rizikovou koncentraci plynu upozornil, neumí uhradit.

Završením pěti set podpořených projektů činnost aplikace EPP – Pomáhej pohybem  nekončí. Naopak nově mohou uživatelé pomáhat i dalšími druhy pohybu, které si sami odhlasovali - chůzí s kočárkem, jízdou na koloběžce nebo handbiku, na skialpech a sněžnicích. Podpořit vybraný projekt je jednoduché. Stačí si zdarma stáhnout aplikaci EPP – Pomáhej pohybem do chytrého mobilního telefonu, a pak vlastními výkony sbírat body pro vybraný neziskový projekt.

Štítky projekt, ČEZ, Jihočeský kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Lidé s aplikací EPP pomohli pohybem už pětistovce projektů  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.