Počasí dnes7 °C, zítra7 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

FOTO: Budoucí prvňáčkové chodí k zápisu do českobudějovických základních škol

Dvoudenní zápisy do prvních tříd základních škol začaly včera v Českých Budějovicích. Do jedné ze šestnácti škol by v krajské metropoli mělo ve čtvrtek a v pátek přijít téměř 1200 dětí. Během dubna by pak zápisem měli projít všichni předškoláci v Jihočeském kraji, což je odhadem 7200 dětí.

V krajské metropoli žije aktuálně 1077 šestiletých dětí, které by se ve čtvrtek 6. dubna v pátek 7. dubna měly s rodiči dostavit k zápisům do jedné z šestnácti základních škol zřizovaných městem.

Ovšem kolik dětí ze zmiňovaného počtu nakonec letos 1. září do školních lavic poprvé usedne, není teď vůbec jasné. Záležet totiž bude také na počtu odkladů. Ten byl loni udělen celkem 196 dětem. „Podle kvalifikovaných odhadů bude podobný počet dětí s odkladem povinné školní docházky i pro následující školní rok. Zároveň je ale nutné počítat se šestiletými dětmi z okolních obcí, které mají s Českými Budějovicemi uzavřenou dohodu o společném školském obvodu. Tady v tom případě se jedná zhruba o sto dětí," upřesnil náměstek českobudějovického primátora Petr Podhola.

V novém školním roce by v Českých Budějovicích mělo být otevřeno 46 prvních tříd. A ty by měly kapacitně stačit. 

Každá základní škola má svůj spádový obvod, v němž mají děti trvalé bydliště a ve kterém jsou proto v dané škole přijímány přednostně.To je hlavním kritériem, které rozhoduje o přijetí dítěte do dané základní školy. Neznamená to ale, že by si rodiče nemohli školu vybrat, že by nemohli dát přihlášku do jakékoliv jiné školy, mimo svůj spádový obvod. Ovšem tam bude jejich dítě přijato jen v případě, pokud nebude naplněna kapacita dané školy dětmi z příslušné spádové oblasti. Tyto děti tam mají přednost. 

Mezi další kritéria, po zmiňované spádovosti do příslušné školy podle trvalého bydliště dítěte, pak patří, jestli má budoucí prvňáček sourozence, který už navštěvuje dané vzdělávací zařízení. Měl by tak být zohledněn fakt, že rodiče budou mít své děti v jedné základní škole. „Pořadí dítěte u zápisu není určujícím faktorem pro přijetí do dané základní školy," připomíná Podhola..

Podrobné informace o zápisu do prvních tříd zveřejnily školy na svých webových stránkách už v únoru 2017. Tam zájemci najdou veškeré informace, včetně kritérií dané školy k povinné školní docházce pro školní rok 2017/2018.

Budoucí prvňáčkové chodili v doprovodu svých rodičů do všech šestnácti škol po celé čtvrteční odpoledne, a stejně tak tomu bude i v pátek. A výjimkou nebyla a nebude ani Základní škola Oskara Nedbala v Českých Budějovicích, kde děti, které letos 1. září usednou poprvé do školních lavic, vítají pohádkové bytosti a vlastně je provází celým zápisem. V princezny, prince, krále, rytíře, vodníky, čarodějnice, skřítky a další se proměnili stávající žáci školy, kteří tak v roli pohádkových bytostí pomáhají svým budoucím spolužákům poprat se také s určitým respektem z „velké školy". A nejen to, jedním z úkolů předškoláčků je také zařadit danou postavu do příslušné pohádky. A budoucí prvňáčkové si v této disciplíně vedou opravdu skvěle. Nevnímají, že je to vlastně úkol. Pro ně je to fajn hra, která šestileté kluky i děvčata baví, a tak většina z nich odhodlaně tvrdí, že se do té velké školy už vlastně opravdu hodně těší.

Štítky základní škola, České Budějovice, Jihočeský kraj, Petr Podhola, Oskar Nedbal

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

FOTO: Budoucí prvňáčkové chodí k zápisu do českobudějovických základních škol  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.