Počasí dnes8 °C, zítra6 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Děti z Dřítně prodávaly vlastní velikonoční výrobky a peníze darovaly útulku pro psy

Podpořte týraná zvířata, vyzývaly děti všechny dospělé, kteří ve středu navštívili v Dřítni Velikonoční tvořivé dílny nejen pro nejmenší, ale pro rodiče, prarodiče i další dospěláky. A fungovalo to. Finanční sbírka pro psí útulek byla totiž nadstavbou dříteňské Velikonoční školy a děti při ní vybraly pro hafany neuvěřitelných 10 395 korun.

„Velikonoční škola, kterou finančně podpořila Jaderná elektrárna Temelín, má dvě části. Velikonoční jarmark, kde žáci nabízejí k prodeji výrobky, které tvořili prakticky celý březen v hodinách výtvarné výchovy pod vedením učitelky Marie Sedlákové, a tvořivé dílny, kde šikovní žáci druhého ročníku pomáhají svým mladším spolužákům vyrábět různé velikonoční ozdoby. Celá akce je pro děti velice motivační zejména proto, že výtěžek z  jarmarku půjde na účet obecně prospěšné společnosti Rafael pečující o týrané psy,“ uvedla ředitelka Základní školy a Mateřské školy v Dřítni Blanka Vlasáková.

A fungovalo to. „Podpořte týraná zvířata,“ vyzývaly děti všechny dospělé, kteří školní akci ve středu navštívili. A ti je ve štychu nenechali a dobročinnou aktivitu školáků podpořili. A to parádně, vždyť výtěžek z prodeje velikonočních výrobků činí neuvěřitelných 10 395 korun. A celou částku dostane už zmiňovaný psí útulek.

„V rámci programu Oranžového roku, tedy s podporou temelínské elektrárny pořádáme celou řadu akcí. Začátkem března to byl například velmi úspěšný Valentýnský ples pro žáky druhého stupně a jejich rodiče, ve čtvrtek nás čeká besídka školní družiny. Jinak pořádáme celou řadu různých výletů, soutěží a podobně,“ poznamenala ředitelka.

Akce byla pokračováním celoročního programu letošního Oranžového roku v této vesničce na Českobudějovicku.

Dříteňská základní škola je devítiletá a její součástí je mateřská škola, školní jídelna a družina. Jako tělocvična jí slouží sousední sportovní areál s krytou halou. Spádovou oblastí základní a mateřské školy jsou všechny dříteňské místní části a Nákří. Na druhý stupeň sem pak přecházejí také žáci z nedalekého Olešníka i děti z jiných okolních obcí.

Základka, která v roce 2015 prošla zateplením a kompletní rekonstrukcí fasády, má vynikající pověst i velmi mladý pedagogický sbor. Její „venkovský rozměr“ navíc umožňuje vytvořit mezi dětmi, rodiči a učiteli velmi úzké vazby. Škola disponuje 13 klasickými učebnami, všemi ovšem vybavenými interaktivními tabulemi a speciální multimediální učebnou. Nechybí ani odborná učebna pro pracovní činnosti. Škola má také vlastní počítačovou síť s přístupem na internet, rozsáhlý školní pozemek a dopravní hřiště.

Zcela vytížena kapacitně je v Dřítni také mateřská škola. Tu postavila obec v rekordně krátké době v létě 2012 s celkovými náklady přibližně 15,6 milionů korun.

Dříteňští se netají tím, že profitují z blízkosti Jaderné elektrárny Temelín. Výsledkem toho byl například pětimiliónový příspěvek na výstavbu nové školky vygenerovaný v rámci spolupráce Jihočeského kraje a Skupiny ČEZ.  Na přilehlé Oranžové hřiště získali další milión korun z prostředků Nadace ČEZ. V obci tak postupně vzniká jednotný školský areál s možností rozšiřování a další modernizace. „Jde o velmi významný krok pro budoucí rozvoj obce, který se nám díky dotacím, krajským zdrojům a příspěvkům temelínské elektrárny daří postupně naplňovat,“ připomněl starosta Dřítně Josef Kudrle.

Autoři

Štítky Dříteň, mateřská škola, Jaderná elektrárna Temelín, učebna, ČEZ

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Děti z Dřítně prodávaly vlastní velikonoční výrobky a peníze darovaly útulku pro psy  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.