Počasí dnes5 °C, zítra7 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Protipovodňová opatření na Dobrovodském potoce do oblasti Pod Švajcemi nezasáhnou

Když před časem vyšel najevo záměr stavby retenční nádrže na Dobrovodském potoce v oblasti Pod Švajcemi, zvedla se proti tomuto plánu vlna nevole z řad obyvatel Dobré Vody. Ti dokonce sepsali petici. Nyní je ale jasné, že oblíbená vycházková oblast zůstane alespoň prozatím nedotčena.

Že se Dobrovodský potok často a rád vylévá ze svého koryta je všem Budějčákům známá věc. Rozhodně stojí za úvahu opatření, která by jej udržela tam, kde má být. Záměr vybudovat retenční nádrž Pod Švajcemi ale byl krokem vedle. Velmi záhy se proti němu vyjádřili místní obyvatelé prostřednictvím petice, ve které mimo jiné stojí: „Projekt považujeme za nekoncepční, neboť neřeší systémovou protipovodňovou ochranu po celé délce Dobrovodského potoka, k níž by mělo patřit odbahnění a rekonstrukce hrází několika rybníků v katastru Třebotovic, které se nacházejí nad stávající retenční nádrží Švajce.“

Dalším argumentem, který v petici zaznívá, je plánovaná výstavba jiné retenční nádrže, která má vzniknout mezi Dobrou Vodou a Suchým Vrbným v souvislosti s budováním dálnice D3. Důležitým bodem petice je pak také ochrana tamní přírody. V oblasti se totiž mají vyskytovat i ohrožené druhy jako například rak říční. V podstatě všem těmto argumentům bylo dáno za pravdu.

O všem rozhodlo jednání mezi náměstkem českobudějovického primátora Petrem Holickým, projektanty společnosti Ekomonitor, zástupci odboru ochrany životního prostředí (OOŽP) a objednatelem, které se uskutečnilo 29. března.  Výsledek jednání byl jednoznačný – zastavení projekčních prací.

„Důvodem zastavení projekčních prací je nesouhlasné stanovisko OOŽP k zamýšlené stavbě a nesouhlas obyvatel Dobré Vody u Českých Budějovic vyjádřený peticí. Účastníci schůzky se shodli a konstatovali, že není možné v dostatečné míře splnit požadavky OOŽP o ochraně přírody, proto není vhodné dále pracovat na dokončení projekčních prací. Dalším důvodem zastavení prací byla chystaná výstavba retenční nádrže v souvislosti s D3. Po dokončení retence na D3 budou posouzeny průtokové poměry na Dobrovodském potoce a rozhodnuto, zda je retenční nádrž Švajce potřebná,“ přibližuje výsledky jednání náměstek primátora Petr Holický.

Autoři | Foto Hana Janatová

Štítky potok, nádrž, petice, Dobrá voda, a.s., Dobrovodský potok, Třebotovice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Protipovodňová opatření na Dobrovodském potoce do oblasti Pod Švajcemi nezasáhnou  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.