Počasí dnes16 °C, zítra21 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Madeta neprodloužila smlouvy s 29 drobnými dodavateli mléka. Je ho nadbytek

Jihočeská Madeta, největší zpracovatel mléka v zemi, neprodloužila smlouvu s 29 dodavateli. Důvodem je nadbytek mléka, který zavinily sankce Ruska na dovoz potravin z Evropské unie.

Původně měla přestat Madeta odebírat mléko od 72 menších dodavatelů. Madeta, která zaměstnává 1500 lidí a jejíž obrat v roce 2015 činil 5,5 miliardy korun, má zhruba 680 dodavatelů mléka. Z 29 drobných zemědělců jich 12 přestalo dodávat mléko Madetě k 31. březnu letošního roku, zbylí k poslednímu prosinci 2016. Dohromady od nich brala Madeta denně 9100 litrů mléka. 

„Všem se to řeklo dostatečně dopředu, aby si mohli najít nového odběratele. Že neskončilo všech dvaasedmdesát, je dáno tím, že se povedlo optimalizovat svoz a náklady na logistiku. Když k jednomu zemědělci jedete deset kilometrů pro 150 litrů mléka a k dalšímu pro 200 litrů, tak náklady na svoz neskutečně rostou. Ale povedlo se, že někteří to přivezou blíž a cisterna, která jede okolo, to nabere," řekla podniku Marta Faktorová.

Smlouvy Madeta neprodloužila kvůli nadbytku mléka, se kterým se potýkala po zavedení ruských sankcí vůči potravinám z Evropské unie. Souvisel s tím také nadbytek mléka v Evropě. „Mléka bylo moc. Jednak před třemi lety vypadly ruské trhy, jednak pak byl v Evropě strašlivý přetlak mléka. Měli jsme o 100 tisíc litrů mléka denně navíc a abychom ho nemuseli vylévat a nějak se zužitkovalo, muselo se sušit nebo z něj dělat trvanlivé mléko, a to nám leželo ve skladech. Museli jsme si hledat nová odbytiště, bylo to komplikované," vysvětlila Faktorová.

Madeta, která zpracuje zhruba 900 tisíc litrů mléka denně, na konci března podepsala novou smlouvu s Mlékařským a hospodářským družstvem JIH se sídlem v Táboře, které sdružuje zemědělce na jihu Čech. Madetě dodává zhruba polovinu své produkce. Nová smlouva platí do 30. června 2019. „JIH je náš letitý a dobrý partner," podotkla mluvčí Madety.

Výkupní cenu, za niž bude Madeta od družstva JIH mléko brát, ani jedna ze stran neuvedla. „Je to obchodní věc," uvedla jen Faktorová. Místopředseda družstva Zdeněk Houška, řekl, že výkupní cenu neuvádějí v žádné smlouvě, protože cena závisí na vývoji trhu. „Uzavře se objem a podmínky se dojednávají podle vývoje na světových trzích. Cena je odpovídající," dodal Houška. Průměrná výkupní cena mléka v České republice se podle něj letos každý měsíc zvedala o 20 až 30 haléřů. „Za březen může být tak 8,3 až 8,4 koruny," uvedl Houška.

Družstvo JIH má pod kontrolou více než 17 procent českého trhu s mlékem. Loni jeho členové vyprodukovali 1,2 milionu litrů mléka každý den, což je meziročně nepatrný pokles. JIH sdružuje asi 200 členů.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky mléko, Madeta, Evropská unie, Rusko, jih, družstvo, Evropa, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Madeta neprodloužila smlouvy s 29 drobnými dodavateli mléka. Je ho nadbytek  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.