Počasí dnes19 °C, zítra20 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Hodnota loni povolených staveb v jižních Čechách byla nejvyšší za posledních pět let

Stavební úřady v Jihočeském kraji vydaly loni 6595 stavebních povolení, téměř o deset procent více než v roce předchozím. Jde o 7,9 procenta ze všech vydaných povolení v Česku. Předpokládaná hodnota povolených staveb v kraji činila 16,4 miliardy korun a byla nejvyšší za posledních pět let. Vyplývá to z informací Českého statistického úřadu.

 V České republice úřady loni vydaly 83.340 stavebních povolení, meziročně se jejich počet zvýšil ve většině krajů s výjimkou Jihomoravského a hlavního města Prahy. V jižních Čechách se loni zastavil pokles vydaných stavebních povolení.

Orientační hodnota staveb, na které bylo loni vydáno stavební povolení, dosáhla v České republice 284,3 miliardy korun. Z vydaných stavebních povolení v jižních Čechách připadalo 34 procent na byty a domy, 22,3 procenta na nebytové budovy, 11,8 procenta na stavby na ochranu životního prostředí a na ostatní stavby 31,9 procenta.

Mezi okresy přesáhly 1000 vydaných povolení dva, okres České Budějovice (1668) a Jindřichův Hradec (1310). Meziročně méně vydaných povolení bylo loni pouze na Českobudějovicku, v ostatních okresech jejich počet vzrostl, nejvíce na Jindřichohradecku o 23,4 procenta.

V Jihočeském kraji byla loni orientační hodnota staveb, jež dostaly stavební povolení, nejvyšší od roku 2012 a činila 16,4 miliardy korun. Průměrná hodnota na jedno povolení meziročně vzrostla o 22,2 procenta, dosáhla 2,4 milionu korun a byla druhá nejnižší po Středočeském kraji. Oproti celostátnímu průměru byla na jihu Čech nižší o 926 tisíc korun. Z orientační hodnoty staveb, které dostaly loni stavební povolení, připadalo v Jihočeském kraji 38 procent na nebytové budovy, 35,9 procenta na bytové.

Meziročně se zvýšila orientační hodnota stavebních povolení ve všech okresech kraje. Orientační hodnotu povolených staveb přesahující tři miliardy korun zaznamenaly okresy České Budějovice a Tábor. Stavební povolení v průměrné hodnotě přes tři miliony korun vydaly úřady na Českokrumlovsku (3,4 milionu) a Prachaticku (3,06 milionu).

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky Jihočeský kraj, stavební povolení, Česko, Český statistický úřad, Praha, České Budějovice, Jindřichův Hradec

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Hodnota loni povolených staveb v jižních Čechách byla nejvyšší za posledních pět let  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.