Počasí dnes8 °C, zítra6 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

V Dačicích hořel dům. Naštěstí jen cvičně. Požár prověřil profesionální i dobrovolné hasiče

Červený kohout úřadoval v domě, kde bydlí větší počet rodin. Obyvatele dačického domu ohrožoval požár, který nejdříve zachvátil kotel a pak postupoval dál. S ohněm si poradili hasiči z Dačic, kteří zachránili i všechny obyvatele domu. Naštěstí to bylo ale jen cvičení, kterého se zúčastnili také zdravotníci, policisté a strážníci.

Nesnadné zjištění počtu lidí v budově, nemožnost použití zásahových a únikových cest, pravděpodobná  paniky zachraňovaných osob, velká psychická i fyzická náročnost pro zasahující hasiče, nepřístupné nástupní plochy pro zásahovou techniku, neprůjezdné přístupové komunikace… To jsou jen některé z komplikací, se kterými musí hasiči počítat při zásazích ve výškových, vícepodlažních nebo stavebně rozsáhlých budovách. 

A právě zvládnutí zásahu ve výškových budovách prověřovali hasiči tento týden v Dačicích. „Až na večerní hodiny bylo naplánováno taktické cvičení na téma požár domu se záchranou osob. Cvičení se zúčastnili dačičtí profesionální i dobrovolní hasiči, jednotky spolupracovaly s Policií České republiky, Zdravotnickou záchrannou službou a Městskou policií Dačice," upřesnila informace mluvčí jihočeských hasičů Vendula Matějů.

Námětem cvičení byl požár kotle v jednom z bytů domu, ve kterém je více bytových jednotek. Hasiči tedy museli předpokládat přítomnost většího počtu lidí v objektu. Jejich úkolem byla jak likvidace požáru, tak vyhledání všech lidí a jejich záchrana a evakuace. Dům, kde cvičení probíhalo, byl uměle zakouřen. Hasiči proto vedli zásah v dýchací technice, pro evakuované, z nichž dva nebyli schopni pohybu, použili vyváděcí masky. Další situací, kterou hasiči museli vyřešit, bylo, že došlo k simulovanému zřícení stropu. Hasiči se pak z domu dostali slaněním po vnějšku budovy.

„Zda byly splněny cíle cvičení, ukáže vyhodnocení, které pro zasahující složky zpracovávají pozorovatelé a rozhodčí," dodala Matějů.

Autoři | Foto HZS

Štítky dům, Dačice, požár, dobrovolní hasiči, Policie České republiky

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Dačicích hořel dům. Naštěstí jen cvičně. Požár prověřil profesionální i dobrovolné hasiče  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.