Počasí dnes15 °C, zítra17 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

Martin Polačko: Vařte a hlavně se u toho bavte!

PR článek

Do českobudějovického setkání gurmánů a gastronomů zbývá už jen několik týdnů. Organizátor Gastrofestu Vladimír Tůma totiž připravil jarní verzi tohoto již tradičního veletrhu Gastrofest. Své brány otevře 6. až 8. dubna.

Letošní jarní Gastrofest se sice blíží mílovými kroky, ale přece jen, ještě nějaký den si na tu skvělou gurmánskou přehlídku počkáme. A tak díky organizátorovi tohoto festivalu dobrého jídla a pití, Vladimíru Tůmovi, vám Budějcká Drbna představuje několik úžasných kuchařů a hlavně jejich skvělých receptů. Mohou vás kuchařsky inspirovat a také vám třeba trochu poškádlí chuťové pohárky a pozvou vás na další Gastrofest do Budějc.

Do jeho termínu zbývají dva týdny a my vám představujeme pátého ze šestice fantastických kuchařských mistrů. Je to vynikající kuchař s bohatými zkušenostmi Martin Polačko. Jméno Martin Polačko patří v tuzemské gastromii mezi pojmy. Někteří si možná Polačka pamatují z televizních obrazovek, kde měl svou kuchařskou show Když vaří táta.

Martin Polačko se narodil minulém století v malém městečku na východě Československé republiky, kde končil už dnes mezinárodní rychlík Laborec. Vyrůstal v rodině, kde se vařilo skromně, ale poctivě. A to ho nějak nakoplo, když dělal špagety pro své kámoše. Začal studovat školu určenou pro kuchaře i číšníky. Přišla i služba v armádě. A konečně životní realita zaměstnání.

„Začal pracovat v místních restauracích. To mu však nestačilo. Nastoupil do rychlíku Laborec a vystoupil na konečné v Praze. Začal sbírat zkušenosti v mexické kuchyni. Od tex-mex přeběhl k americké plotýnce. Ve sport baru se začal učit anglicky. Žil a pracoval rok v USA, kde poznal tzv. fine dinning-luxusnější gastronomii. Ovšem brzy zjistil, že mu chybí Evropa a její životní styl a rytmus. Vrátil se tedy zpět do srdce Česka," prozradil o tomto fantastickém kuchaři organizátor Gastrofestu Vladimír Tůma 

Když se Martnovi Polačkovi narodil první syn, na dětském hřišti poznal šéfkuchaře z hotelu Four season. Byl to Ital, který mu otevřel bránu do světa nejlepších ingrediencí. A protože rád povídá, utekl z restauračních kuchyní a začal vařit na vlastní pěst. Známí známých ho zvali k sobě na akce, aby jim připravil svatbu, narozeniny, výročí a podobně. A co víc, baví ho vařit, jak pro děti, tak i s dětmi. Se svými syny vaří snídaně, obědy a griluje. Prostě cokoli. Říká: „jJe úžasné objevit vášeň ke gastronomii v dětském srdci.” Pochopil, že k edukaci dětí patří kromě pohybu a sportu, také vzdělání o jídle. A proto s radostí prohlašuje: „Hurá do kuchyně, třeba i s dětmi.”

Recept Martina Polačka

Quesadilla Nopalitos

Quesadilla je jedním z oblíbených způsobů plnění tortilly, která nadchne především milovník sýra, neboť právě na tom, je tento mexický pokrm založen.

Potřebujeme:
4 tortiilly o průměru 25 centimetrů (Mexicali); 200 gramů strouhaného sýru Gouda; 200 gramů kaktusových proužků nakládaných  (Mexicali); 1 měkké avokádo; 1 větší rajče; svazek koriandru; 1 limetku; Jalapenos papričky(Mexicali)

Příprava:
1. Na pánvi bez oleje opečte tortilly z jedné strany a dejte je stranou.
2. Na opečené tortilly dejte půlku sýra, a kaktus. Ty přiklopte další tortillou opečenou stranou.
3. Společně zapečte na pánvi do křupava.
4. Avokádo oloupejte a lehce rozmačkejte. Přidejte na měsíčky rajče a dle chuti nasekaný koriandr. Dochuťte solí a limetkou.
5. Quesadillu překrojte na 3 až 4 části a podávejte se salátem z rozmačkaného avokáda. Pokapejte zakysanou smetanou.
Nezapomeňte na jalapenos papričky...

Motto Martina Polačka: „Vařte a hlavně se u toho bavte!"


Štítky kuchař, tortilla, sýr, České Budějovice, Laborec, USA, Evropa, Česko, Praha, Československo

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Martin Polačko: Vařte a hlavně se u toho bavte!  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.