Počasí dnes19 °C, zítra20 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Jubilejní návštěvník Temelína přijel z Tábora

Šestnáctiletého žáka táborské Základní školy Mikuláše z Husi Denise Fanu čekalo dnes v Temelíně milé překvapení. Chvíli poté, co vystoupil z autobusu, tak mu vedoucí temelínské infocentra Jana Gribbinová předala věcné dárky. Byl ve správný čas na správném místě. Stal se totiž jubilejním 600tisícím návštěvníkem v historii temelínského infocentra.

Byla to pro něj běžná školní exkurze. Do Temelína se těšil. To ale ještě nevěděl, co ho čeká. Před vstupem do zámečku mu vedoucí temelínského infocentra Jana Gribbinová oznámila: „Mám pro tebe překvapení. Naše infocentrum je v provozu 27 rokem. Za tu dobu jsme přivítali 600 tisíc návštěvníků. A ty jsi právě ten jubilejní 600tisící.“ Tak hodně překvapila školáka, který vedle drobných cen pro sebe vyhrál pro své spolužáky dort a pro školu elektromobil na týden.

Pro Denise Fanu to byla už druhá návštěva temelínského infocentra. „Už jsem tady byl před dvěma roky. Těšil jsem se i letos, protože energetika mě celkem zajímavá. Temelín tvoří významnou část výroby elektřiny naší republiky. A my elektřinu potřebujeme každý den,“ řekl Denis, pro kterého dnešní den nezačal příliš dobře. „Ráno mi vypadla peněženka z kapsy. Naštěstí se našla a za malou chvíli jsem dozvěděl, že jsem jubilejní návštěvník,“ poznamenal Denis.

Překvapení to bylo i pro učitelku chemie Petru Horovou, která studenty doprovázela. „Každý rok ke konci března absolvujeme s žáky devátých tříd tuto exkurzi. Ve škole se v obecné rovině o elektrárnách bavíme. Studenti mají přehled a tady si své informace utřídí,“ uvedla Petra Horová.

Vše pak mohou zúročit v pracovním listě, který si každý student do Temelína přivezl. „V listě je 22 otázek o energetice a při správném vyplnění studenti získají jedničku do fyziky nebo chemie,“ dodala Horová.

Studenti patří k nejčastějším návštěvníkům temelínského infocentra. Tvoří přibližně polovinu lidí, kteří se do zámečku Vysoký Hrádek přijedou podívat. S jarem se už v Temelíně začínají připravovat i na individuální návštěvníky. „Turistická sezóna už brzo začne. Častěji k nám budou jezdit individuální návštěvníci nebo třeba cyklisté. I letos pro veřejnost připravíme hned několik akcí. Ta nejbližší proběhne už o Velikonocích,“ doplnil vedoucí temelínské komunikace Petr Šuleř.

I letos ČEZ v Temelíně uspořádá pro veřejnost Temelínské čarování, Den otevřených dveří nebo noční prohlídky areálu elektrárny.

V infocentru mohou návštěvníci vidět stopu po kosmickém záření, model reaktoru, maketu paliva nebo řez výrobním blokem. Součástí programu je i promítání animovaného, trojrozměrného nebo hraného filmu s energetickou tématikou. Navíc od letošního roku mohou všichni návštěvníci využít i nový fotokoutek a v přímo infocentru si pořídit selfíčko z reaktorového sálu.

Loni Infocentrum Jaderné elektrárny Temelín navštívilo 32 tisíc lidí. Dlouhodobě tak zámeček Vysoký Hradec patří mezi desítku nejnavštěvovanějších památek jižních Čech.

Tisková zpráva | Foto Marek Sviták

Štítky Temelín, Tábor, Jaderná elektrárna Temelín, Velikonoce, ČEZ

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jubilejní návštěvník Temelína přijel z Tábora  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.