Počasí dnes8 °C, zítra6 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

DRBNA VĚDÁTORKA: Ovlivňuje datum narození naše zdraví?

Středa u Drbny znamená okénko do světa vědy. Tak se na to pojďme podívat. Dnes jsme vybrali jednu velmi překvapivou studii týkající se lidského zdraví. A aké jednu velmi zajímavou aktualitku.

Řekni mi, kdy ses narodil a já ti řeknu, jak budeš zdravý

Vědci z Kolumbijské univerzity v New Yorku zjistili, že to, v jakém měsíci jsme se narodili, má vliv na naše zdraví. Ne, nebudeme se bavit o horoskopech, jde o opravdu seriózní lékařský výzkum, který zahrnoval použití algoritmu, který během 28 let porovnával náchylnost k přibližně 1700 různým onemocněním u 1,7 milionu osob. Rozsahem se tak jedná o zatím největší podobnou akci. Jak to celé dopadlo?

Pokud jste se narodili v květnu, máte dobře zaděláno na to, stát se těmi nejzdravějšími v celé společnosti. Respektive lidé narození od května do srpna mají nejmenší tendence podlehnout onemocnění. Naopak zdaleka nejhůře jsou na tom lidé narození v říjnu. Ti mají podle průzkumu nejchatrnější zdraví a navíc jsou nejnáchylnější i k psychickým onemocněním jako porucha soustředění a hyperaktivita. Ten, kdo se narodil v březnu, pak je nejnáchylnější ke kardiovaskulárním onemocněním a prosincoví lidé mají často dýchací problémy. Teď budou vědci blíže zkoumat, co tuto diverzitu zapříčiňuje.

Poletí Stephen Hawking do vesmíru?

Nedávno jsme informovali o úmyslu miliardáře Elona Muska vyslat lidi k povrchu měsíce. Podobné plány má i společnost Virgin Galactic v čele s majitelem (taktéž miliardářem) Richardem Bransonem. Ten chtěl první let do vesmíru uskutečnit už v roce 2009, ale kvůli havárii při testovacím letu, při které zemřel jeden pilot, musel akci odložit. Nyní ale hlásí další pokus a nabídl křeslo i známému vědci Stephenu Hawkingovi.

Stephen Hawking trpí už od 21 let amyotrofickou laterální sklerózou, která ho upoutala na křeslo a nedovoluje mu používat svalstvo. Dle nejoptimističtějších odhadů v době diagnostikování, měl před sebou dva roky života. Dnes je mu 75 let, a i přesto se cesty do vesmíru nezalekl. Nabídku Bransona přijal a navíc nebude muset za tento úchvatný výlet nic zaplatit. Ještě však není jasné, kdy by měl raketoplán odstartovat.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky zdraví, Stephen Hawking, Drbna.cz, vesmír, Kolumbijská univerzita, Richard Branson, New York, Elon Musk, Virgin Galactic

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

DRBNA VĚDÁTORKA: Ovlivňuje datum narození naše zdraví?  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.