Počasí dnes7 °C, zítra10 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Šest měsíců spal u Temelína

Jejich přítomnost je signálem přicházejícího jara. A třebaže ježkům vyhubení přímo nehrozí, dochází v poslední době k úbytku jejich populace. Na některých místech jsou ježci vzácní či dokonce zcela vymizeli. Nejčastějším důvodem je ztráta přirozeného životního prostředí, automobilová doprava nebo pesticidy.

S příchodem jara se začíná probouzet i příroda. U temelínské elektrárny už lze narazit třeba i na první sněženky. Po šestiměsíčním spánku vylezl z nory v parku u Infocentra elektrárny Temelín i ježek. Objevily ho zdejší průvodkyně.

„Víme, že tady ježci jsou, několikrát jsme je viděly. Tentokrát se nám ho podařilo i vyfotit. Řekla bych, že to byly jeho první kroky v letošním roce,“ poznamenala průvodkyně temelínského infocentra Hana Marečková.

Podle vědců z Jihočeské univerzity narazit v těchto dnech na ježka není taková výjimka. „Za pár dní tady máme jaro, příroda se začíná probouzet a ježci vylézají ze svých zimních úkrytů mezi prvními. To, že ho objevili zrovna u Temelína, není zase takové překvapení. Zdejší park s mnoha keři, stromy nebo rybníčkem poskytuje zázemí pro mnoho typicky českých živočichů,“ vysvětlil doktor Jan Robovský z Přírodovědecké fakulty Jihočeské univerzity.

Privilegium žít přímo v areálu elektrárny mají v Temelíně jen zajíci. Těch je tady několik desítek. Aby nedošlo k jejich přemnožení, tak je temelínští myslivci jednou za dva roky odchytávají a přesouvají do volné přírody.

V zámeckém parku u infocentra loni vznikla motýlí louka. V letošním roce zde má ČEZ v plánu otevřít ptačí stezku. „Žijí tady přibližně čtyři desítky druhů ptáků. Je obtížné je spatřit, nemáme tady totiž žádné voliéry. Ptačí stezka bude určená pro děti, které budou hledat různě poschovávané makety „našich“ opeřenců,“ upřesnil vedoucí temelínské komunikace Petr Šuleř,

Tisková zpráva | Foto Hana Marečková

Štítky ježek, Temelín, jaro, příroda, Jaderná elektrárna Temelín, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích, Jan Robovský, ČEZ, Přírodovědecká fakulta Jihočeské univerzity

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Šest měsíců spal u Temelína  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.