Počasí dnes16 °C, zítra21 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Všechno nejlepší, ženy! Mezinárodní den žen vybojovaly švadleny

Mezinárodní den žízně, Mezinárodní den žárlivosti, Mezinárodní den žvýkaček... Variant, co se pod zkratkou MDŽ ukrývá, je spousta. Ale správná je jenom jedna – Mezinárodní den žen. A tak všechno nejlepší, milé ženy! Jste švadleny, že ano?

Ta otázka není položena náhodou. Mezinárodní den žen vznikl před více než stoletím. Konkrétně v roce 1908. Jeho původ sahá do města s krycím názvem Velké jablko. Právě v americkém New Yorku tehdy stávkovaly švadleny za zlepšení životních podmínek.

Bojovaly za kratší pracovní dobu, lepší platy, hlasovací práva a ukončení dětských prací. Symbolem protestu byl tehdy slogan „Bread and Roses“, tedy volně přeloženo „Chléb a růže“. Slovní spojení mělo i svůj význam – chléb symbolizoval ekonomickou bezpečnost, růže lepší životní standardy.

„Svátek MDŽ samozřejmě znám a potěší mě, když si muži vzpomenou. Že jde původem ale o svátek švadlen, to jsem nikdy neslyšela,“ odpovídá na otázku soukromá švadlena Jana Spáčilová z Českých Budějovic. A mezi zpovídanými nebyla jediná. Ale zpět k historii.

V květnu roku 1908 vyhlásila Socialistická strana USA 28. únor jako Mezinárodní den žen. Slavit se poprvé začal o rok později. Ne zcela to však odpovídá současnému datu stanovenému v mezinárodním kalendáři. V něm ženám připadá 8. březen. Důvod je zřejmý. Toho dne šly v roce 1917 ženy pracující v textilním průmyslu, podobně jako v USA, do ulic Petrohradu protestovat za „chléb a mír“. To byl začátek Únorové revoluce v carském Rusku.

Přestože už byl pro oslavu svátku 8. březen využit dříve, a to například v Německu, oficiálně se s Mezinárodním dnem žen začal spojovat až po roce 1917. Možná právě pro spojitost s Petrohradem jej valná většina nazývá socialistickým svátkem. Karafiáty nebo chlebíčky, které k němu patřily, jsou takřka nezapomenutelné. Ale v roce 1975 svátek oficiálně uznala i OSN.


Své k tomu před časem řekl i William Gerald Golding, anglický spisovatel a básník, který v roce 1983 získal Nobelovu cenu. 

„Myslím, že ženy jsou pošetilé, když předstírají, že se vyrovnají mužům. Jsou daleko dokonalejší a vždycky byly. Cokoliv dáte ženě, udělá lepším. Pokud jí dáte sperma, dá vám dítě. Když jí dáte dům, dá vám domov. Když jí dáte suroviny, dá vám jídlo. Když jí dáte úsměv, dá vám své srdce. Všechno, co jí dáte, znásobí a zvětší. Takže... Když jí dáte hov*o, buďte připraveni, že dostanete tunu s*aček.“

Všechno nejlepší, drbňačky! 

Foto Dominik Svoboda

Štítky Mezinárodní den žen, svátek, USA, New York, OSN, Petrohrad, William Golding, Únorová revoluce, Socialistická strana, Rusko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Všechno nejlepší, ženy! Mezinárodní den žen vybojovaly švadleny  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.