Počasí dnes5 °C, zítra7 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

České Budějovice chtějí otevřít Hardtmuthovu vilu veřejnosti. Mohla by být turistickou atrakcí

České Budějovice usilují o to, aby se novobarokní vila vnuka zakladatele společnosti Koh-i-noor trvale otevřela pro veřejnost. Iniciovala to městská památková komise. Hardtmuthova vila patří Jihočeskému kraji a v objektu sídlí dům dětí a mládeže. Město proto hledá řešení, kam by se případně tato organizace mohla přestěhovat.

Hardtmuthova vila by se mohla stát navštěvovanou turistickou atrakcí, jako tomu je v případě podobných objektů v jiných velkých českých městech, například v Plzni Loosvy interiéry. České Budějovice žádnou otevřenou památku tohoto druhu nemají.

„Samozřejmě bude záležet na vůli Jihočeského kraje. Pokud by řekl ano, musí se řešit nový objekt pro dům dětí a mládeže. A nedovedu si představit nic jiného, než že by se vystavil nový moderní dům dětí a mládeže," řekl náměstek českobudějovického primátora František Konečný.

Jihočeský kraj zatím budoucnost Hardtmuthovy vily neřešil. „Ale pokud jde o můj osobní názor, tak já jsem té myšlence, se kterou přicházejí České Budějovice, nakloněn," uvedl jihočeský hejtman Jiří Zimola. Také podle něj se ale musí kraj ve spolupráci s městem zabývat nejprve otázkou dalšího působení domu dětí a mládeže.

„Je potřeba najít objekt, který by byl vyhovující. O tom by však měli rozhodovat i zástupci domu dětí a mládeže a rodiče dětí, kteří tuto organizaci navštěvují," vysvětlil Zimola.

Hardtmuthovu vilu postavila v roce 1911 firma Johanna Stepana. Manželé Anna a Franz Hardtmuthovi ji nechali vybudovat v těsné blízkosti tužkárny jejich firmy Koh-i-noor a bydleli v ní až do přelomu 40. a 50. let. Dům dětí a mládeže ve vile, která je zapsána v Ústředním seznamu nemovitých kulturních památek České republiky, sídlí od roku 1979.

Autoři

Štítky vila, České Budějovice, Jihočeský kraj, Koh-I-Noor, Jiří Zimola, František Konečný, Plzeň, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

České Budějovice chtějí otevřít Hardtmuthovu vilu veřejnosti. Mohla by být turistickou atrakcí  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.