Počasí dnes8 °C, zítra6 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

První letošní jihočeský občánek dostal od hejtmana zlatý řetízek s přívěskem

Jsou mu teprve dva měsíce a už byl na návštěvě u hejtmana. Řeč je o Vojtíškovi Liškovi z Českých Budějovic. Je totiž prvním jihočeským miminkem roku 2017. Tento primát mu bude připomínat řetízek a přívěsek z bílého zlata, na jehož lícové straně je uvedeno jeho jméno, nápis 1. občánek Jihočeského kraje a znamení zvěrokruhu. Na rubové straně jsou hodiny, jejichž ručičky uvádějí čas, kdy přišel na svět a datum 1. 1. 2017.

„Měla jsem termín 1. ledna. Ale, že by náš syn byl prvním letošním miminkem narozeným v jižních Čechách, to jsme opravdu nepředpokládali. Je ale fakt, že jsme si z toho dělali legraci. Ovšem v porodnici už jsme na tohle ani nepomysleli. Navíc, když se Vojtíšek narodil až po půl čtvrté ráno. Nejdříve mi řekli, že je prvním novorozenětem na Českobudějovicku a až potom, že je prvním i v celých jižních Čechách,“ řekla spokojená Vojtíškova maminka Lenka Havlíčková.

„Ale vyšlo to moc hezky,“ podotkla čtyřiadvacetiletá maminka na krajském úřadu při setkání s jihočeským hejtmanem Jiřím Zimolou. Ten, nejenže předal rodičům prvního jihočeského občánka zmiňovaný řetízek s přívěskem, maminku také obdaroval krásnou kyticí a jihočeskou pálenku dal jejímu partnerovi Petru Liškovi. Vojtíškův tatínek byl jak při setkání s hejtmanem, tak především na porodním sále, své partnerce obrovskou oporou.

„Má můj veliký obdiv, byla moc statečná. Děkuji jí za toho našeho úžasného klučinu, kterého máme,“ vysekl poklonu své partnerce šťastný čtyřiadvacetiletý tatínek a přiznal, že pro něj to byl nepopsatelný a nezapomenutelný zážitek. Při těchto slovech se stále láskyplně díval na svého prvorozeného synka. Nespouštěl z něj oči a malému Vojtíškovi se u tatínka v náručí hodně líbilo. Ani trochu mu nevadilo, že je okolo něj takový humbuk.

„Také ho pořádně zapil,“ podotkla s úsměvem na tatínkovu adresu maminka. A vzápětí svého partnera pochválila. Je prý moc šikovný, s Vojtíškem jí hodně pomáhá. „Večer koupe a nebojí se přebalování ani převlékání,“ vyzdvihla. „Trošku jsem z toho měl obavy, protože dříve, když jsme byli na návštěvě u někoho, kdo měl miminko, bál jsem se ho i jen třeba pochovat. Ale ono to s narozením našeho syna přišlo jaksi samo. Obavy jsou fuč,“ přiznal Petr Liška.

Vojtíšek Liška, který je podle rodičů prý velice hodným miminkem, se narodil v českobudějovické nemocnici 1. ledna 2017 ve 3:16 hodin a vážil 3,32 kilogramu. Rodiče dopředu věděli, že jejich prvorozený potomek bude kluk, ale drželi to po celou dobu v tajnosti. „I když to z nás všichni páčili, nikomu jsme to neřekli. Jméno jsem vybíral já. Syn se jmenuje po mém dědečkovi,“ prozradil pyšně Petr Liška.

Mladí rodiče se shodli, že svému synkovi rozhodně nehodlají nalajnovat život, ale zároveň podotkli, že by bylo fajn, kdyby měl třeba blízko ke sportu, jako celá rodina. „Ale přece jen jedno je jisté, určitě bude motorkář, po tatínkovi,“ podotkla maminka a šibalsky mrkla na tatínka. Mladí rodiče také prozradili, že jejich Vojtíšek rozhodně nebude jedináčkem.

Stejně jako každému prvorozenému Jihočechovi hejtman Jiří Zimola popřál i Vojtíškovi, aby se mu na tomto světě líbilo, měl v životě štěstí a zdravě rostl. Rodičům pak popřál hodně trpělivosti při jeho výchově. „Velmi mě rovněž potěšilo, že si maminka pochvalovala pobyt v českobudějovické porodnici i péči celého personálu,“ dodal hejtman.

Dárky předával hejtman tradičně se zpožděním, aby se mohla maminka i miminko dostatečně zaklimatizovat. „Jestli dobře počítám, tak jsem dosud takto přivítal už devět miminek, takže toto je již desáté, neboť v roce 2014 byla prvními narozenými Jihočechy dvojčata,“ podotkl Jiří Zimola.

Štítky řetízek, Jihočeský kraj, České Budějovice, Jiří Zimola, Petr Liška, Nemocnice České Budějovice, okres České Budějovice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

První letošní jihočeský občánek dostal od hejtmana zlatý řetízek s přívěskem  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.