Počasí dnes19 °C, zítra20 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

České Budějovice objektivem Milana Bindera a perem Martina Maršíka: Jak vysoká je věž krumlovského zámku na radničním gobelínu?

Pokud si otevřeme jakéhokoliv průvodce, kde je popisována českobudějovická radnice, dříve nebo později narazíme na informace o gobelínu, který je umístěn v prvním patře u vchodu do obřadní síně. Většinou se autoři textu omezí na informace o tom, že gobelín navrhl v roce 1951 Cyril Bouda a že na tapiserii jsou znázorněny České Budějovice a nejbližší okolí. Velmi často je zde i poznámka o vyobrazených typických českobudějovických produktech, jako jsou tužky, pivo nebo ryby.

Nikde se ale nedočteme informaci, jak vysoká by musela být věž krumlovského zámku, která vykukuje v rámci umělecké nadsázky Cyrila Boudy kousek vedle vrcholku Kletě v levém horním rohu gobelínu. Pokud jsou výpočty pracovníků informačního centra radnice správné, a my jim věříme, měřila by věž krumlovského zámku více než 600 metrů. V současném žebříčku nejvyšších staveb světa by tak bojovala se Shanghai Tower (632m) o druhé místo a pouze známý dubajský mrakodrap Burdž Chalífa s výškou 828m by byl výrazně vyšší.

Autoři | Foto Milan Binder

Štítky České Budějovice, zámek, Milan Binder, Cyril Bouda, Burdž Chalífa, Shanghai Tower

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

České Budějovice objektivem Milana Bindera a perem Martina Maršíka: Jak vysoká je věž krumlovského zámku na radničním gobelínu?  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.