Počasí dnes7 °C, zítra7 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

Některé domácnosti na jihu Čech jsou stále bez proudu. Problémy přetrvávají, ale nepřibývají. Vítr už nemá takovou sílu a má ještě slábnout

Českou republiku zasáhl silný vítr. Neminul ani Jihočeský kraj, kde dosahoval místy rychlosti až devadesát kilometrů za hodinu. Nejhorší byla situace v noci a ráno. Vítr lámal stromy a ty komplikovali život řidičům na silnicích i cestujícím po železnici. Tisíce domácností byly na jihu Čech bez proudu. Dobrou zprávou je to, že nikdo nebyl zraněn a že se situace uklidňuje. Problémy sice zatím ještě někde přetrvávají, ovšem neměly by přibývat. Podle meteorologů má totiž vítr od západu postupně slábnout.

„Nejčastěji hasiči z celého kraje zasahovali u padlých stromů v noci, to měli asi sedm desítek výjezdů. Dopoledne už byla situace lepší, to jsme zaznamenali asi tak třicítku případů. Odpoledne už bylo takových zásahů zase méně,“ uvedla mluvčí Jihočeských hasičů Vendula Matějů. Podle mluvčí se jednalo o odstraňování padlých a polámaných stromů, větví, které překážely nebo by mohly někoho ohrozit.

Napilno měli a stále mají také energetici. Ti pořád ještě likvidují následky silného větru. Ale dělají, co mohou a zatímco v noci a ráno bylo několik tisícovek jihočeských domácností bez proudu, odpoledne už jsou to jen stovky.  Na vině jsou popadané stromy a větve, které zpřetrhaly vedení, polámaly izolátory nebo poškodily konzole.

„V poledne byly bez dodávky proudu menší lokality na Vimpersku, třeba Nový Svět u Kvildy. Na Českokrumlovsku oblast Dolní Vltavice. A také předhůří Novohradských hor. Dalšími lokalitami byly Pohoří na Šumavě, Malonty a Pohorská Ves. Na Třeboňsku pak Domanínsko,“ upřesnil mluvčí společnosti E.ON Czech Vladimír Vácha. Energetikům se daří snižovat počet bezproudí a věří, že co nejdříve zprovozní i zbývající lokality, především pak obydlená místa. „Někdy je to hodně složitéé, pracují v náročných terénech za těžkých povětrnostních podmínek. A často až na místě, po likvidaci stromů a větví, zjistí velikost škod. Naši lidé dělají vše proto, aby všechny domácnosti zase co nejdříve proud měly,“ dodal Vácha.

Železničářům se už podařilo obnovit provoz na všech tratích Jihočeského kraje.

Autoři | Foto Adéla Cinklová

Štítky Česko, strom, Jihočeský kraj, E.ON

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Některé domácnosti na jihu Čech jsou stále bez proudu. Problémy přetrvávají, ale nepřibývají. Vítr už nemá takovou sílu a má ještě slábnout  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.