Počasí dnes19 °C, zítra20 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Vydatný déšť a tání sněhu zvedá hladiny řek. V jižních Čechách platí povodňová bdělost

Jihočeskému kraji hrozí kvůli tání sněhu a vydatnému dešti povodně. Na jihu Čech platí povodňová bdělost. A stejně jako většinu České republiky čeká ve středu jižní Čechy silný vítr.

Povodňová bdělost platí také v Plzeňském kraji, ale v Libereckém kraji a na Děčínsku meteorologové vyhlásili od úterního poledne povodňové ohrožení s extrémním stupněm nebezpečí. 

Výraznější srážkové úhrny očekávají meteorologové ve středu a v noci na čtvrtek na Šumavě a v Jizerských horách. Napršet tam může 40 až 60 milimetrů. V kombinaci s táním sněhu a větrem to způsobí zvýšení hladin.

„Nejvýraznější vzestupy předpokládáme v povodí Smědé, Mandavy, Lužické Nisy, Kamenice a Ploučnice, kde nelze vyloučit dosažení třetího stupně povodňové aktivity," uvedli meteorologové.

Dosažení prvního stupně předpokládá Český hydrometeorologický ústav na tocích odvodňujících Šumavu a Český les, například na horním povodí Otavy nebo v povodí Nežárky. Ojediněle mohou řeky stoupnout i jinde.

Silný vítr by měl ve středu zasáhnout všechny regiony s výjimkou Zlínského kraje a jižní Moravy. V nárazech by mohl dosáhnout místy až 90 kilometrů v hodině, na horách i více než 110 kilometrů v hodině. Slábnout bude ve středu večer. Silný nárazový vítr ale očekávají meteorologové i ve čtvrtek a v pátek, výstrahu ještě upřesní.

Foto Alžběta Lafatová | Zdroj ČTK

Štítky Jihočeský kraj, Česko, Šumava, Český hydrometeorologický ústav, Plzeňský kraj, Liberecký kraj, okres Děčín, Jizerské hory, Lužická Nisa, Smědá

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Vydatný déšť a tání sněhu zvedá hladiny řek. V jižních Čechách platí povodňová bdělost  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.