Počasí dnes16 °C, zítra21 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

O Šumavu je stále větší zájem. Lákají výlety do divočiny i návštěvnická centra

Povydří, Prameny Vltavy, Jezerní slať, Tříjezerní slať - to jsou místa v Národním parku Šumava, která poslední tři roky vyhledává stále více lidí. A loňský rok na Šumavě byl z pohledu zájmu turistů opět rekordní. Šumavský národní park podle odhadů navštívily více než dva miliony lidí. Nárůst návštěvnosti je znatelný prakticky na celém území národního parku a zájem vzrůstá i o průvodcovské služby. Správa Národního parku Šumava podobný trend očekává i letos.

„Podle kvalifikovaného odhadu strážců Národního parku Šumava se například na Pramenech Vltavy a Bučině zvýšila návštěvnost v období od ledna do konce září z necelých 80 tisíc lidí na bezmála 110 tisíc. Povydří přilákalo ve stejném období loni přes 100 tisíc návštěvníků, což je o skoro 20 tisíc více než v roce 2015," řekl mluvčí Národního parku Šumava Jan Dvořák.

Celková návštěvnost na území národního parku meziročně vzrostla asi o 20 procent a je od roku 2012 nejvyšší odhadnutá. Šumavský národní park podle odhadů navštívily více než dva miliony lidí. Nárůst návštěvnosti v roce 2016 se odehrál zejména na Prášilsku a na Modravsku, kde jsme, hlavně v okolí jezer Laka, Prášilského, u Vchynicko-Tetovského kanálu a na Tříjezerní slati, zaznamenali více než dvojnásobný nárůst návštěvnosti. Do těchto turisticky vyhledávaných míst dorazilo milion lidí..

Také návštěvnost informačních středisek Správy roste a blíží se 300 tisíc návštěvníků. Z hlediska návštěvnosti byly nejslabšími roky 2008 a 2010, naopak nejsilnějšími  léta 2013 a 2014. Návštěvnost v roce 2016 byla rekordní a poprvé překročila hranici 290 tisíc návštěvníků.

„Velkým tahákem jsou pak návštěvnická centra. Rok 2016 byl prvním celým rokem, kdy byla otevřená a na vlky, jeleny a rysy se přišlo podívat téměř 300 tisíc návštěvníků. Co nás ale těší nejvíce je zvyšující se zájem o průvodcovské služby, především výlety do divočiny," dodal Jan Dvořák.

V roce 2016 se konalo 110 výprav pro celkem asi 900 účastníků. Čtvrtina výprav přitom směřovala do nejcennějších částí chráněné krajinné oblasti.

„Nejvyhledávanějšími výlety se staly jak „evergreeny" , Modravské pláně, kaňon Křemelné), tak novinky roku 2016, Kvildské pláně, Homole, Zadní Chalupy. Velký zájem je i o dvoudenní výpravy za poznáním obou sousedních Národních parků Šumava a Bavorského lesa - letos se uskutečnilo celkem pět výprav, vždy pro osm účastníků a s přenocováním v horských chatách na bavorské straně, Luzný, Falkenstein, Ostrý," vysvětlil koordinátor výletů do divočiny Josef Štemberk.

Hlavní návštěvnickou sezónou na Šumavě zůstávají letní prázdniny a měsíce září a říjen. V posledních letech si ale stále více lidí nachází cestu na Šumavu také listopadu a dubnu.

„Jak je vidět, zájemců o poznávání nerušené přírody lidským konáním je stále více a je evidentní, že sem jezdí především za tímto fenoménem. Možná někdo může namítat, že příčinou vyšší návštěvnosti na Šumavě jsou jiné důvody, jako třeba obava z terorismu a podobně. Určitě to má nějaký vliv, ale stále je velké množství destinací, které jsou i v tomto ohledu bezpečné. I přesto si ale lidé vyberou za cíl strávení svého volna národní park. A je skvělé, že právě v takové situaci si návštěvníci vyberou právě Šumavu! Jsem za to velmi rád, protože jen tak se mohou lidé o přírodě dozvědět co nejvíce a místním obyvatelům z toho plynou vyšší zisky. Je jen třeba tuto atraktivitu uchovat a ochraňovat, protože takového přírodního bohatství, jaké nabízí Šumava, už je v Evropě jen mizivé množství. Já věřím, že minimálně stejná návštěvnost, jako v roce 2016 bude i letos," podotkl ředitel Správy NP Šumava Pavel Hubený. 

Autoři | Foto NP Šumava

Štítky Šumava, Národní park Šumava, výlet, Povydří, národní park, Pramen Vltavy, Tříjezerní slať, Jezerní slať, Jan Dvořák, Bučina

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

O Šumavu je stále větší zájem. Lákají výlety do divočiny i návštěvnická centra  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.