Počasí dnes8 °C, zítra6 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

DRBNA VĚDÁTORKA: Valentýnský speciál

Včera mnozí z nás slavili svátek svatého Valentýna, svátek zamilovaných, svátek lásky. Ač by se mohlo zdát, že věda toho s láskou mnoho společného nemá, opak je pravdou. Dnes se podíváme na dva příklady „zamilované vědy“.

Ledové srdce Pluta

V červenci 2016 byly poprvé pozorovány ledovce na trpasličí planetě Pluto, které při pohledu z vesmíru tvoří téměř dokonale tvar srdce. Samozřejmě vědce zajímalo, jak je možné, že je led v této lokalitě uspořádán tímto způsobem, a tak se vrhli do tvoření modelové simulace. Že by mohlo jít o vzkaz lidstvu, který zde zanechaly mimozemské civilizace, vědci samozřejmě nezkoumali. Zaměřili se spíše na složení atmosféry a strukturu povrchu.

Pokud by bylo Pluto pravidelná koule, byly by ledové pásy rozložené po povrchu rovnoměrně. Takto to ale není. Vědci do modelu zanesli i kráter Sputnik Planum a další dva krátery. Model jim následně ukázal, že v nejnižších nadmořských výškách, tedy právě nad krátery, se ledy z oxidu uhelnatého a dusíku kondenzují nejvíce, což má za následek vznik onoho ledového srdce. Až vám tak někdo řekne, že máte srdce z ledu, vězte, že v tom nejste sami. Ledové srdce má i Pluto.

Proč Vikingové podnikali loupežné výpravy? Také kvůli ženám…

V nedávné době získal archeolog Neil Price ze švédské Uppsalské univerzity získal obrovský grant, který měl pomoci hlouběji a lépe prozkoumat život Vikingů. Z objevů mimo jiné vyplývá i to, že Vikingové podnikali loupežná přepadení už asi o dvě století dříve, než se myslelo, tedy už někdy v šestém století. Otázkou ale bylo proč. Samozřejmě ze svých výprav si severští válečníci přiváželi velké množství bohatství. Cenným artiklem pro Vikingy byli i lidé. To, že obchodovali s otroky, se vědělo už dříve. Potřebovali je k obsluze svých lodí a některé z nich i rituálně obětovávali.

Z nových zkoumání DNA především na Islandu, který Vikingové osídlili, ale vyplývá, že Vikingové velmi často unášeli ženy, a to především z Britských ostrovů. V jejich společnosti totiž byla vcelku běžná polygynie. Jeden muž měl několik žen. Méně zámožní muži si pak vozili ženy z napadaných území, protože doma už na ně zkrátka nezbývalo. Ukázalo se, že dvě třetiny mužů aktuálně žijících na Islandu mají kořeny v Norsku, ale více než polovina žen právě na Britských ostrovech. V tomto případě se pravděpodobně nedá moc mluvit o lásce, přesto je úctyhodné, že Vikingové byli ochotni brázdit moře, aby si našli partnerku, pardon partnerky. Samota je prostě hrozná věc.

Autoři | Foto Subatomic Spud, Twitter

Štítky láska, Vikingové, Pluto, Den svatého Valentýna, Island, Britské ostrovy, Uppsalská univerzita, Norsko, Neil Price

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

DRBNA VĚDÁTORKA: Valentýnský speciál  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.