Počasí dnes5 °C, zítra7 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

České Budějovice objektivem Milana Bindera a perem Martina Maršíka: Kámen, o který bychom měli klopýtnout…

Život bohužel nepřináší pouze radostné okamžiky, ale i okamžiky smutné a tragické. Dnešní díl věnujeme studentu Harry Kendemu.

Harry byl židovského původu a v období druhé světové války byl středoškolským studentem. V roce 1942, ve svých patnácti letech, byl zatčen a pod transportním číslem 222 deportován do Terezína. Zemřel na samém konci války ve Flossenburgu.

Zadívejme se na obrázek Harryho, na přání, které poslal kamarádovi z koncentračního tábora a znovu si uvědomme, že za každým jménem obětí války se skrývá reálný člověk, který měl své sny, radosti, starosti i plány do budoucna.

Harry Kende má svůj malý památník v České ulici před gymnáziem, které studoval. Do chodníku je zasazena malá mosazná tabulka s jeho jménem a několika informacemi. Je jedním ze 60 000 obětí 2. světové války, které byly zařazeny do projektu Kameny zmizelých. V německém jazyce se pro tento projekt používá název Stolpersteine, což ve volném překladu znamená „kameny, o které je třeba klopýtnout".

Autoři | Foto Milan Binder

Štítky České Budějovice, Milan Binder, druhá světová válka, Harry Kende, koncentrační tábor Terezín

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

České Budějovice objektivem Milana Bindera a perem Martina Maršíka: Kámen, o který bychom měli klopýtnout…  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.