Počasí dnes21 °C, zítra22 °C
Středa 1. května 2024  |  Svátek má Svátek práce
Bez reklam

Jihočeští operátoři tísňové linky 112 loni přijali skoro 200 tisíc hovorů

Tísňové číslo 112 slaví v sobotu 11. února své další narozeniny. V Česku linku obsluhují hasiči a loni na ní přijali 3,3 milionu hovorů. Celkem 182 835 hovorů přijali operátoři a operátorky tísňové linky 112 v Jihočeském kraji. Ze všech hovorů pak založili více než 17 tisíc datových vět, které rozeslali na operační střediska krajských hasičských záchranných sborů, policie a dispečinky zdravotnických záchranných služeb.

Snadno naučitelné, snadno zapamatovatelné, snadno použitelné. Trocha počtů 1+1=2, datum z kalendáře 11.2., a máme číslo 112.

Jiné datum než jedenáctý únor snad ani nemohlo být pro Evropský den tísňové linky 112 stanoveno. Právě 11. února byla v roce 1991 v Bruselu zástupci Evropské komise, Evropského parlamentu a Rady EU slavnostně podepsána trojstranná deklarace o Evropském dni linky 112.

V České republice v současnosti funguje čtrnáct telefonních center linky 112, která jsou v rámci celé republiky navzájem hlasově i datově propojena. Tato telefonní centra tísňového volání (TCTV) jsou vzájemně zastupitelná.

„To znamená, že v případě přetížení nebo výpadku centra v jednom kraji jsou hovory na linku 112 automaticky přesměrovány na další telefonní centra tísňového volání. A to tak, aniž by volající tohle přesměrování zpozoroval na rychlosti nebo kvalitě odbavení. Je zde tak garance, že se člověk vždy dovolá, a to jak z pevných linek, tak mobilních telefonů,“ uvedla tisková mluvčí Hasičského záchranného sboru Jihočeského kraj Vendula Matějů.

Na 112 se lze jako na jedinou tísňovou linku dovolat zdarma, bez kreditu a bez sim karty. K dovolání postačí, když je na místě, odkud je voláno, signál alespoň jednoho mobilního operátora.

Operátoři linky 112 jsou schopni odbavovat tísňové hovory v češtině, angličtině a němčině, v případě potřeby mají k dispozici i softwarovou podporu v dalších jazycích.

V jižních Čechách je telefonní centrum tísňového volání v budově Krajského ředitelství HZS Jihočeského kraje v Českých Budějovicích. „Vzhledem k velikosti našeho kraje a počtu obyvatel musí být na jihočeském TCTV aktivně přihlášeni minimálně dva operátoři linky 112. Směny jsou ale obsazeny tak, že je přítomno a tedy „zalogováno“ více operátorů,“ upřesnila Matějů.

Plánované novinky pro letošní rok 

V letošním roce systém vylepší další novinky, které ulehčí lidem situaci, pokud se ocitnou v tísni.

Tou hlavní bude služba spuštěná v červnu a bude se týkat schopnosti přijímat takzvané lokalizační zprávy z mobilního telefonu. „Pokud si někdo zavolá pomoc na tísňovou linku 112, jeho mobilní telefon automaticky vyšle tuto zprávu, která bude obsahovat GPS souřadnice místa, ze kterého volá. Velmi často se totiž stává, že volající buď přesně neví nebo není schopen říci kde je. Takhle na operačním středisku dokáží lokalizovat volajícího To významně zkrátí čas potřebný k poskytnutí účinné pomoci,“ vysvětlila mluvčí Vendula Matějů.

Druhým systémem, který bude spuštěný v září letošního roku, je už delší dobu zmiňovaný eCall. Systém eCall je elektronický bezpečnostní systém, který v případě vážné dopravní nehody automaticky zavolá operátora tísňové linky. I když bude posádka vozu v bezvědomí, systém bude okamžitě informovat záchranáře, kde se nehoda přesně stala.

Štítky tísňové volání, operátor, Jihočeský kraj, Hasičský záchranný sbor, Česko, mobilní telefon, Evropský parlament, Evropská komise, Rada Evropské unie, Brusel

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jihočeští operátoři tísňové linky 112 loni přijali skoro 200 tisíc hovorů  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.