Počasí dnes14 °C, zítra17 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

DRBNA VĚDÁTORKA: Zvláštní komunikační strategie ryb a jeden silný lidský příběh

Týden zase utekl jako voda a je čas na další výlet do světa vědy. Dnes máme na programu zajímavý objev z říše ryb a také jeden velmi silný příběh ženy, která díky obrovské odvaze lékařského týmu přežila i bez plic.

Ryby, které komunikují pomocí moči

Některé komunikační strategie ve zvířecí říši jsou více než zjevné. Psi štěkají, ptáci zpívají. Některá zvířata ale komunikují mnohem méně nápadnými způsoby. U jednoho druhu cichlid (vrubozubcovití) vědci zjistili vysílání chemických signálů pomocí moči. Zkoumané ryby takto dávali najevo svou agresivitu a připravenost k boji. Vědci oddělili větší rybu od menší průhlednou přepážkou a pomocí barviva sledovali, jak na sebe budou oba jedinci reagovat.

Pokud byla přepážka s otvory a voda mohla proudit oběma polovinami nádrže, větší ryba vyslala pomocí moči signál, že je připravena k boji. Menší ryba si na ni pak netroufla. Pokud v přepážce otvory nebyly, menší ryby se snažily na větší útočit až narážely do přepážky. Větší ryba ve snaze dostat signál k druhé rybě naopak močila více, a pokoušela se tak dostat signál k rybě menší. Je tak jasné, že tyto ryby neucvrnkávají ze strachu, spíše naopak.

Žena přežila šest dní bez plic

Melisa Benoit se narodila s cystickou fibrózou, jejíž vinou jí od dvaceti let působila obrovské potíže běžná plicní infekce. Ta si ale postupem času vytvořila imunitu na všechna podávaná antibiotika. Žena tak obrovsky trpěla záchvaty kašle silnými tak, že jí dokonce zlomila žebra. I přes snahu lékařů se její stav nelepšil a infekce v plicích začala dělat problémy i jinde. Melise začaly odcházet další důležité orgány, až se v Toronto General Hospital rozhodli k odvážnému kroku.

Bylo jasné, že plíce nakažené infekcí musí pryč. Nebyly ale k dispozici žádné nové, alespoň ne hned. Proto byla žena celých šest dní držena při životě pomocí dvou externích okruhů, které suplovaly její plíce. Po šesti dnech se našel vhodný dárce a Melisa tak obdržela plíce nové. „Transplantace nebyla nijak komplikovaná i proto, že polovina procesu už byla hotova,“ řekl jeden z členů transplantačního týmu, doktor Marcelo Cypel. Melisa má samozřejmě jen slova díků.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky ryby, plíce, infekce, Toronto

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

DRBNA VĚDÁTORKA: Zvláštní komunikační strategie ryb a jeden silný lidský příběh  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.