Počasí dnes8 °C, zítra6 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Strakoničtí vojáci připravují specialisty i pro ostatní útvary Armády Česka

V posádce 25. protiletadlového raketového pluku ve Strakonicích se během uplynulých dvou týdnů konal jeřábnický a vazačský kurz. Ačkoliv byl prioritně určen pro příslušníky strakonického útvaru, účastnili se jej také vojáci z Klatov či Přáslavic.

Odborné kurzy pro jeřábníky organizuje Velitelství výcviku – Vojenská akademie ve Vyškově. Poptávka po vojácích s touto specializací ovšem převyšuje kapacity kurzů. Školení obsluh jeřábu typu 2T7M, který se používá pro nabíjení a vybíjení odpalovacího zařízení protiletadlového komplexu 2K12 KUB, si tak provádí strakonický útvar sám.

Výcvik řídí praporčík Karel Sládek ze střediska metrologie a technického dozoru. „S ohledem na naše možnosti nabízíme také vojákům z jiných útvarů, aby ve Strakonicích absolvovali základní jeřábnický kurz. Následně je čeká doškolení pro konkrétní typ techniky, kterou budou obsluhovat,“ vysvětluje praporčík Sládek a dodává: „Je to ukázka efektivní spolupráce a vzájemné výpomoci mezi vojenskými útvary a zařízeními Armády ČR.“

Výhody kurzu ve Strakonicích

Jedním z účastníků kurzu byl četař Petr Šmíra. „Je tady výborné zázemí a instruktoři jsou vstřícní,“ míní voják, který slouží u 72. mechanizovaného praporu v Přáslavicích. Vojenskou profesi hodnotí jako náročnou. „Čtyři nebo pět měsíců v roce strávím běžně na výcviku. Ale kdyby mě ta práce nebavila, nedělal bych ji,“ říká čtyřiatřicetiletý řidič. Hned následující týden zamíří ze Strakonic k 142. praporu oprav do Klatov, kde bude proškolen pro práci s vyprošťovacím pásovým vozidlem VPV.

O získání stejné specializace bude usilovat i desátník Michal Franta, jehož domovským útvarem je právě klatovský prapor. Kurz ve strakonické posádce hodnotí velmi dobře: „Výcvik zde vedou zkušení vojáci, kteří problematice rozumí a umí ji také dobře podat,“ konstatuje vojenský řidič. Možnost absolvovat kurz ve Strakonicích vítá i z hlediska vzdálenosti. „Dojíždět do Strakonic než do Vyškova je samozřejmě lepší. Je to časově i finančně výhodnější,“ dodává.

Zkušení vojáci i čerství nováčci

Vedle zkušených vojáků se výcviku účastnili i čerství nováčci. Mezi nimi například desátník David Kavan, který ke strakonickému pluku nastoupil začátkem letošního roku. Na pozici staršího řidiče družstva nabíjecího přepravníku se bez jeřábnického kurzu neobejde. „Je to zajímavá práce, při které je potřeba hlavně dávat pozor a soustředit se. Máte velkou zodpovědnost při manipulaci s raketami,“ uzavírá mladý voják.

Tisková zpráva

Štítky Strakonice, Česko, Klatovy, Přáslavice, Karel Sládek, Vyškov, Armáda České republiky

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Strakoničtí vojáci připravují specialisty i pro ostatní útvary Armády Česka  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.