Počasí dnes7 °C, zítra7 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

České Budějovice objektivem Milana Bindera a perem Martina Maršíka: Kterou fakturu od bratří Zátků byste platili nejraději?

Dnešní úvod si vypůjčím ze Zátkovy kuchařky, která vyšla v roce 1930. „Také se bude tatínkovi maminka lépe líbiti, když se vrátí z procházky osvěžená a větrem ošlehaná, než kdyby byla mrzutá a rozpálená celodopoledním pobytem v kuchyni. Pokud totiž koupí levný italský květák, kousek salámu a Zátkovy makarony, tak jako kouzlem uvaří za chvíli chutný a zdravý oběd. Do vody z květáku zavaří Zátkovy ovesné vločky a má polévku, pak podá květák se Zátkovou smaženkou a hlavní jídlo budou Zátkovy makarony promíchané strouhaným sýrem a sekaným salámem. Děcko se napapá, usne a mladí manželé mají klidnou chvilku jen pro sebe.“ Po tomto úvodu je zřejmé, že dnes budeme psát o těstárně bratří Zátků.

Zaujal nás vývoj grafické podoby hlaviček faktur od roku 1900 do roku 1950. V obrazové příloze článku vidíte chronologicky seřazenou pětici hlaviček faktur. První tři obrázky ukazují hlavičky faktur, které byly používané v době před Druhou světovou válkou. Čtvrtá hlavička spadá do období Protektorátu Čechy a Morava. Poslední je již z dob socialismu. Rozumíme, že vývoj jde dopředu, ale nám dvěma staromilcům se stejně nejvíce líbí zdobné nejstarší kousky.

Autoři | Foto Milan Binder

Štítky květák, České Budějovice, Milan Binder, druhá světová válka

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

České Budějovice objektivem Milana Bindera a perem Martina Maršíka: Kterou fakturu od bratří Zátků byste platili nejraději?  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.