Počasí dnes19 °C, zítra20 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Stavbaři dokončili hrubou stavbu nového dvojčete IGY. Teď budovy propojí tunelem nad Pekárenskou ulicí

Stavba budovy nové části obchodního centra IGY v Českých Budějovicích dosáhla nejvyššího bodu, který je skoro 21 metrů nad zemí. Na výstavbu nosné konstrukce stavbaři potřebovali osm tisíc kubíků betonu a 1100 tun oceli. Symbolického položení poslední vrstvy betonu v nejvyšším bodu stavby, takzvané glajchy, se ve čtvrtek ujal primátor Českých Budějovic Jiří Svoboda spolu s vedením společnosti, která obchodní centrum staví.

„Stojíme 20,9 metru nad zemí, na nejvyšším místě hrubé stavby, která vyrostla za necelých šest měsíců. Harmonogram stavebních akcí směřuje k úplnému dokončení projektu letos na podzim, aby nákupní centrum IGY sloužilo zákazníkům už v předvánočním období,“ uvedl Zdeněk Havelka, výkonný ředitel CPI Property Group, která retailový projekt staví. Celkové investice do rekonstrukce stávající budovy i nové výstavby dosáhnou 750 milionů korun.

Pracuje se také v původní části obchodního centra IGY, které funguje už jedenáct let. „Stávající objekt si vyžádal revitalizaci a rozšíření s ohledem na rostoucí nároky zákazníků, zachování konkurenceschopnosti i zvýšenou poptávku po dalších obchodech a službách. Oživení interiérů i celková modernizace už existujících obchodních center je pro nás velkým tématem. Právě kombinací rekonstrukce stávajícího a nové výstavby úspěšně pokračujeme s proměnou Pražské třídy v Českých Budějovicích,“ řekl Petr Beránek, ředitel developmentu CPI Property Group.

Nyní po dokončení betonářských prací na nosné konstrukci hrubé stavby nákupního centra IGY se stavbaři pustí do práce na opláštění objektu, které prý svým kreativním pojetím a jedinečným designem vtiskne místu moderní tvář.

Stavba jako taková je teď před jednou z nejnáročnějších fází. Tou je výstavba propojovacího tunelu. Tyto práce si vyžádají několikaměsíční úplnou uzavírku Pekárenské ulice. „Pokud tohle zvládneme ve dvou měsících, a věřím, že se nám to podle plánu povede, tak to nejhorší budeme mít za sebou,“ podotkl ředitel divize 3 Metrostavu Martin Plch. V přemostění Pekárenské ulice vznikne obchodní pasáž volně spojující oba objekty v takové výšce, aby pod ní mohla projíždět i městská hromadná doprava. Tato fáze výstavby si vyžádá dočasná dopravní omezení.

ČTĚTĚ TAKÉ: Stavba propojovacích mostů mezi stávající a novou budovou IGY uzavře Pekárenskou ulici

„Na žádost města vybudujeme i odbočovací pruh z Pražské do Pekárenské ulice, včetně přechodů pro chodce a bezpečnostních ostrůvků. Po dobu této stavební akce bude doprava dočasně vedena objízdnou trasou ulicemi Fráni Šrámka a Nerudova,“ sdělil Radek Hlaváček, projektový manažer nákupního centra IGY.

Následně se hlavní stavební činnost přesune do interiérů, kde budou postupně vznikat jednotlivé obchodní prostory podle požadavků budoucích nájemců. Konečnou podobu získá i veřejný prostor, bezprostředně navazující na městský bulvár směřující do centra.

H&M, Costa Coffee nebo Camp David

Přístavba nákupního centra IGY rozšíří obchodní plochy o více než osm tisíc metrů čtverečních, celkem tak ve dvou nadzemních podlažích nabídne více než 29 tisíc metrů čtverečních prodejních ploch se 130 obchody a 700 parkovacími místy. Nájezd na střešní parkoviště nové části IGY bude pro plynulost dopravy řešen rampou z ulice Fráni Šrámka přímo proti vjezdu k hotelu Clarion.

Návštěvníci se mohou těšit na multikino s devíti sály, dvě patra s pestrou nabídkou obchodů, služeb a zábavy, dále restaurace, kavárny i rychlé občerstvení ve food courtu. „Jednání o budoucích nájemcích probíhají velmi úspěšně, novou část IGY máme už z pětaosmdesáti procent pronajatu a mezi nájemci budou například obchody H&M, Sportisimo, Eiffel Optic, Costa Coffee, Česká spořitelna, A3 Sport, Camp David, Ecco či Douglas,“ uvedl Tomáš Salajka, ředitel akvizic, správy aktiv a prodeje v CPI Property Group. „Věřím, že v době otevření budeme na plné obsazenosti,“ dodal šéf CPI Property Group Havelka. Projekt bude mít i svoji administrativní část, počítá s téměř pěti tisíci metry čtverečních moderních kanceláří.

S rostoucím zájmem mezi zákazníky si nákupní centrum IGY klade ambice stát se oblíbeným a vyhledávaným místem pro nákupy, práci a volnočasové aktivity i zábavu v jihočeské metropoli. „Vítáme, že se IGY výrazným způsobem podílí na modernizaci veřejného prostoru navazujícího na historické centrum Českých Budějovic, a zároveň věříme, že nabídne přesně to, co si obyvatelé města přejí,“ uvedl Jiří Svoboda, primátor města České Budějovice. Ten zároveň ocenil, že se stavbou zatím nebyly spojeny žádné větší komplikace pro obyvatele města

IGY se podle ředitele Havelky svým významem, designem i velikostí zařadí do elitní společnosti obchodních center. Bude vůbec největším obchodním centrem Českých Budějovic i Jihočeského kraje. Slavnostní otevření nového IGY je naplánováno na druhou polovinu října letošního roku.

Autoři

Štítky obchodní centrum, České Budějovice, stavba, Jiří Svoboda, CPI Property Group, obchod, Fráňa Šrámek, H&M, Petr Beránek, Česká spořitelna

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Petr Pils

Co tam dělal Svoboda? Snad je to soukromý subjekt,co staví další hrůzu v Budějcích. Nebo je snad investorem město??? To chodí Svoboda ke všem soukromníkům,kteří přistavují své provozovny?

Pátek, 27. ledna 2017, 15:23Odpovědět

Stavbaři dokončili hrubou stavbu nového dvojčete IGY. Teď budovy propojí tunelem nad Pekárenskou ulicí  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.