Počasí dnes21 °C, zítra21 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

ANKETA: Vyberte největší listopadovou událost roku 2016 na jihu Čech

Už několik dnů vládne rok se sedmnáctkou na konci. Ale na chvilku se ještě zastavte a ohlédněte se za rokem 2016, který byl velmi bohatý na události v Jihočeském kraji. Tady je připomínka některých momentů z listopadu roku 2016.

Listopad

Jiří Zimola se stal potřetí hejtmanem

Jihočeským hejtmanem se opět stal Jiří Zimola (ČSSD). Zahájil tak své třetí období ve funkci. Zimolu na zasedání 3. listopadu zvolili jihočeští zastupitelé, když jej podpořilo 38 z 54.

Budvar získal další ocenění

Tmavý ležák Budweiser Budvar B:DARK získal další ocenění v nejstarší novodobé soutěži na českém pivním trhu. Ve 26. ročníku soutěže Sdružení přátel piva (SPP) o nejlepší piva, pivovary a pivovarské osobnosti roku obsadil tmavý budvarský ležák v kategorii „Tmavé pivo“ druhé místo. Soutěž SPP je od roku 2008 jedinou celorepublikovou spotřebitelskou soutěží. Systém hodnocení je dvoukolový a zcela originální, neboť na rozdíl od většiny ostatních soutěží spojuje dva principiálně odlišné prvky - tedy anketní a degustační část. Vítězná piva se pak vyznačují kombinací oblíbenosti a kvality. 

Skončila rekonstrukce tratě do Ševětína

Správa železniční dopravní cesty (SŽDC) ukončila rekonstrukci tratě z Horusic do Ševětína. V úseku o délce 4,5 kilometru se stala trať dvoukolejnou, čímž se zvýšila přepravní kapacita i traťová rychlost. Náklady činily více než 997 milionů korun bez daně. Trať je součástí IV. rychlostního koridoru, který spojuje jižní Čechy s Prahou.

Dvouletý spor o šumavské lokálky skončil

Téměř dva roky se vlekl spor mezi Jihočeským krajem a Českými drahami o provoz vlakových spojů na tratích České Budějovice – Černý Kříž, Číčenice – Nové Údolí a Strakonice – Volary. Výběrové řízení proběhlo předloni v březnu, ale České dráhy se nesmířily s tím, že zakázku vyhrál soukromý dopravce GW Train Regio, který nabídl nejlepší nabídku. Stížnosti však zamítl jak Úřad pro ochranu hospodářské soutěže, tak i Krajský soud v Brně. Jihočeský kraj tak mohl 25. listopadu podepsat patnáctiletou smlouvu s GW Train Regio. Závazek začne platit 10. prosince 2017, kdy na šumavské lokálky vyjede soukromý dopravce, který nabídne modernizované soupravy a mnoho dalších vymožeností pro své cestující.

Festival Černá věž znovu oslovil milovníky filmů

Šestý ročník Festivalu amatérských a studentských filmů Černá věž přilákal 400 návštěvníků. Nejenom díky nim tak měly děti s postižením z českobudějovického Centra Bazalka krásné a bohaté Vánoce. Festivalový program plný zábavy poutal pozornost i samotných autorů. Těch do Českých Budějovic dorazilo čtyřicet, aby v průběhu promítacích pásem představili své filmy a na závěr si přebrali ceny. 

Která událost z listopadu roku 2016 je nejzajímavější?

Celkem hlasovalo52 čtenářů

Štítky Česko, Jihočeský kraj, soutěž, pivo, Jiří Zimola, film, České dráhy, Správa železniční dopravní cesty, ČSSD, Budějovický Budvar

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

ANKETA: Vyberte největší listopadovou událost roku 2016 na jihu Čech  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.