Počasí dnes5 °C, zítra7 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

ANKETA: Vyberte největší říjnovou událost roku 2016 na jihu Čech

Už několik dnů vládne rok se sedmnáctkou na konci. Ale na chvilku se ještě zastavte a ohlédněte se za rokem 2016, který byl velmi bohatý na události v Jihočeském kraji. Tady je připomínka některých momentů z října roku 2016.

Říjen

Krajské volby vyhrála ČSSD

V krajských volbách na jihu Čech vyhrála ČSSD, na druhém místě skončilo hnutí ANO, třetí skončila ODS. Komunisté, kteří dosud vládli kraji společně s ČSSD, skončili čtvrtí. V Jihočeském kraji se pak 20. října na vytvoření koalice předběžně dohodla ČSSD s ANO a Jihočechy 2012. Koalice o 31 zastupitelích z 55 vystřídala dosavadní alianci sociálních demokratů a KSČM, která kraji vládla v uplynulém volebním období.

Novými senátory se stali Jirsa a Větrovský

Týden po krajských volbách a prvním kole voleb do senátu pokračovala na jihu Čech druhá kola senátních voleb v obvodech Český Krumlov a Tábor. Novými senátory se stali Tomáš Jirsa z ODS a Jaroslav Větrovský z hnutí ANO.

Nemocnice České Budějovice znovu na špici

Nemocnice České Budějovice poskytuje kvalitní a bezpečnou zdravotní péči. A to dokonce na tak vysoké úrovni, že se stala absolutním vítězem celostátní soutěže Kvalitní a bezpečná nemocnice 2016. Tu už několik let vyhlašuje Česká společnost pro akreditaci ve zdravotnictví. Českobudějovická nemocnice uspěla mezi několika desítkami tuzemských zdravotnických zařízení.

Lovil se rybník Rožmberk

Třeboňští rybáři 14. října začali s třídenním výlovem největšího českého rybníka Rožmberk. Rožmberkem zahájili sezonu podzimních výlovů. Třídenní výlov největšího rybníka navštívilo několik desítek tisíc lidí.  Většinu ryb v Rožmberku tvoří kapři, zbytek amuři, tolstolobici, líni a dravci. Rybník se rozkládá na 647 hektarech. Spolu s Novou řekou ho v 16. století navrhl stavitel Jakub Krčín z Jelčan. Budoval se v letech 1584 až 1590. Sypaná hráz je dlouhá přes dva kilometry, v nejširším místě má v patě až 60 metrů a v koruně 12. Výška hráze je 11 metrů a hloubka vody u hráze 6,5 metru.

Jiří Boček získal státní vyznamenání

Státní vyznamenání, Medaili Za zásluhy, obdržel 28. října od prezidenta České republiky Miloše Zemana ve Vladislavském sále na Pražském hradě ředitel Budějovického Budvaru Jiří Boček. Devětapadesátiletý úspěšný manažer pár dní poté oznámil, že po pětatřiceti letech ve firmě, z nichž 25 bylo v křesle ředitele, v Budvaru ze zdravotních důvodů na konci roku skončí.

Zlatou šupinu dostali Petráček nebo Hůda

Majitel společnosti Brisk Mojmír Čapka, kreslíř a karikaturista Václav Johanus, zlatý z paralympiády v Rio de Janeiro Arnošt Petráček, předseda představenstva Rybářství Třeboň Jan Hůda a dvě novinářské sportovní legendy Deníku Vladimír Majer a Bohumil Ortman převzali od hejtmana Jiřího Zimoly zlatou šupinu. Tuto Cenu hejtmana získali u příležitosti oslav 98. výročí vzniku samostatného československého státu 28. října 1918. Slavnostní ceremoniál se odehrál ve středu 26. října v prostorách bývalé zámecké jízdárny v Hluboké nad Vltavou, kde nyní sídlí Alšova jihočeská galerie.

Plavecký stadion se po rekonstrukci otevřel veřejnosti

Po plánované odstávce se 31. října otevřel budějcký plavecký stadion pro sportovce i veřejnost. Tentokrát nestačily dva měsíce na drobné opravy jako je tomu každý rok, ale bylo potřeba rozsáhlejších zásahů. Nejvýznamnější oprava se týkala kompletní výměny dlažeb vany velkého plaveckého bazénu a to včetně oprav přívodů vody, odtoků a uchycení plaveckých drah. 

Která událost z října roku 2016 je nejzajímavější?

Celkem hlasovalo62 čtenářů

Štítky Česko, ČSSD, Jihočeský kraj, ANO 2011, krajské volby, ODS, Nemocnice České Budějovice, Tomáš Jirsa, Jaroslav Větrovský, Arnošt Petráček

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

ANKETA: Vyberte největší říjnovou událost roku 2016 na jihu Čech  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.