Počasí dnes19 °C, zítra20 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Studenti diskutovali s předsedkyní Státního úřadu pro jadernou bezpečnost

Více než 400 studentů jihočeských středních škol se zapojilo do přednášek a diskuzí s předsedkyní Státního úřadu pro jadernou bezpečnost Danou Drábovou. Mezi hlavní témata patřilo čerpání fosilních paliv, stejně jako výhody a rizika obnovitelných zdrojů a jaderné energie.

„Žijeme v době, kdy cvakneme vypínačem a máme elektřinu. Jsme civilizace, která má a může téměř vše. Ale bez proudu nezmůžeme nic.“  Právě tato slova Dany Drábové vyvolala ve středu mezi studenty středních škol a gymnázií nejprve v Sezimově Ústí a následně v Českých Budějovicích největší zájem. Závislost lidí především na elektřině je podle nich samotných zásadním tématem. A diskuze to potvrzovaly.

„Často se hovoří o tom, že mladí lidé nemají zodpovědnost, nebo vztah k technice, ale opak je pravdou. Přinejmenším ti, se kterými dlouhodobě spolupracujeme, o riziku nedostatku elektřiny velmi často a otevřeně přemýšlejí,“ říká Pavel Šimák z energetické společnosti ČEZ, který přednášky a diskuze pro partnerské školy organizoval.

Akce se přitom neomezují jen na jadernou energetiku. Zahrnují posouzení všech zdrojů s jejich riziky i výhodami. „Je pozoruhodné, že sami studenti v závěru přicházejí s tím, že Česká republika potřebuje chytrý energetický mix poskládaný ze všech dostupných co možná nejbezpečnějších a nejčistších elektráren, založený na jádru a obnovitelných zdrojích. A přestože ji neznají, docela to odpovídá i aktualizované státní energetické koncepci,“ dodává Šimák s úsměvem.

Foto Pavel Šimák

Štítky Dana Drábová, elektřina, České Budějovice, ČEZ, Sezimovo Ústí, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Studenti diskutovali s předsedkyní Státního úřadu pro jadernou bezpečnost  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.