Počasí dnes5 °C, zítra7 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

ANKETA: Vyberte největší zářijovou událost roku 2016 na jihu Čech

Už několik dnů vládne rok se sedmnáctkou na konci. Ale na chvilku se ještě zastavte a ohlédněte se za rokem 2016, který byl velmi bohatý na události v Jihočeském kraji. Tady je připomínka některých momentů ze září roku 2016.

Září

Do školních lavic usedlo 82 tisíc dětí

Dvacet čtyři tisíc žáků nastoupilo ve čtvrtek 1. září do krajem zřizovaných středních škol. Z toho 25 procent na gymnázia a lycea, 40 procent na střední odborné školy a 35 procent na střední odborná učiliště. Celkově do lavic na jihu Čech usedlo 82 tisíc dětí, tedy do základních a středních škol. O poznání výjimečnější než jinde v Budějcích byl první školní den na Základní škole Emy Destinnové. Škola přivítala dvě třídy prvňáčků a jednu třídu šesťáků po mnoha letech, kdy byla budova uzavřená.

Vnímání zahalilo kašnu

Projekt s názvem Vnímání schoval 8. září na měsíc českobudějovickou Samsonovu kašnu. Jeden ze symbolů města zakrylo přibližně sedm metrů vysoké hrazení. Lidé kašnu viděli jen z lávky, po které se z Domu umění dostali do samého středu náměstí Přemysla Otakara II. Podle autora projektu Jana Šépky bylo jedním ze smyslů akce upozornit na to, že existují výjimečné hodnoty, ale lidé je považují za automatické. To přesně prý představuje například Samsonova kašna, památka, jejíž význam si lidé měli při výstavě uvědomit. Projekt Vnímání rozdělil město na dva tábory, měsíce se o něm bouřlivě diskutovalo.

Konalo se vojenské cvičení Ample Strike

Cvičení Ample Strike 2016 se zúčastnilo na 1500 vojáků ze 17 armád aliančních a partnerských zemí. Cvičení se účastnily i aktivní zálohy a tak 11. září na něj odjela také jihočeská pěší rota brigádního generála Františka Vávry.

Uspěl další ročník show Vltava žije

Téměř sto pěti tisíci korunami přispěli návštěvníci unikátní multimediální show Vltava žije dvěma hendikepovaným mladým mužům. Minutou svého pohybu na speciálně upravených rotopedech Nadace ČEZ pomáhaly jak osobnosti, tak běžní návštěvníci. Peníze získali během pouhých tří hodin. Tomáš Jelínek, i přes rozštěp páteře, patří mezi nadané hendikepované hráče českobudějovického florbalového klubu FBC Štíři. Bez nového vozíku se ale na hřiště téměř nemá šanci dostat. Získat pro něj peníze přišli na multimediální show jeho přátelé, členové klubu, stejně jako další návštěvníci. Na speciálně upravených rotopedech pro něj vyšlapali 50 964 korun. Ještě o tři tisíce korun vyšší částku potom získali lidé od Nadace ČEZ pro sedmnáctiletého Jiřího Reifa, který je od dětství, kvůli bolestivé chorobě, upoután na invalidní vozík. I díky Centru Bazalka, které pro něj organizuje pomoc a zapojilo se i do přípravy páteční akce, mohl nastoupit na rehabilitaci ve slovenských Piešťanech. Právě pomoc konkrétním hendikepovaným lidem je už od předloňského ročníku nedílnou součástí výjimečné multimediální show Vltava žije. Díky mimořádné návštěvnosti zde neziskové organizace získávají pravidelně přes sto tisíc korun.

Nemocnice České Budějovice má unikátní PET/CT kameru

Moderní vyšetření nádorů je od 15. září možné i v Českých Budějovicích. Nemocnice České Budějovice dokončila přestavbu diagnostického úseku Oddělení nukleární medicíny a pořídila novou PET/CT kameru. Ta slouží zejména k vyšetřování a sledování efektu léčby nádorových onemocnění a při diagnostice umožňuje mnohem větší přesnost než jiné přístroje. PET/CT kamera vyšetří zhruba dva a půl tisíce pacientů ročně. Přestavba diagnostické části oddělení nukleární medicíny stála zhruba 30 milionů korun. PET/CT kamera s veškerým příslušenstvím 70 milionů korun, přičemž částkou 32 milionů korun přispělo ministerstvo zdravotnictví.

SŽDC moderinzovala cestu do Volar

Správa železniční dopravní cesty revitalizovala 94 kilometrů regionální tratě z Českých Budějovic do Volar. Náklady činily více než 1,6 miliardy korun bez daně, více než 1,2 miliardy korun pokryly dotace. Největším přínosem projektu je zvýšení bezpečnosti a rychlosti železniční dopravy na uvedené šumavské dráze.

Arnošt Petráček získal zlatou paralympijskou medaili

Pětadvacetiletý hendikepovaný plavec Arnošt Petráček z Jankova u Českých Budějovic na zářijovém vrcholu sezony pod pěti kruhy v brazilském Riu de Janeiru vyhrál časem 43,12 sekund závod na 50 metrů znak. Z paralympijského bazénu v pátek 16. září vylovil zlato, což se mu vždycky jen o chlup nepodařilo na předchozích hrách v Londýně i Pekingu.  V Riu se Petráček zúčastnil ještě dalších závodů, v nichž mu medaile unikly, a to na 50 a 100 metrů volný způsob a 50 metrů motýlek. Jihočeský plavec byl jediným českým zlatým paralympijským medailistou. Do Budějc přivezla další dvě paralympijské medaile čtyřicetiletá plavkyně  Běla Třebínová, která je sice rodačkou z Náchoda, ale jinak působí a trénuje na jihu Čech. Brala vynikající stříbro na trati 50 metrů znak a bronz v závodě na 50 metrů volným způsobem. Paralympijské stříbro získal v lukostřelbě David Drahonínský z Kaplice. Ten vybojoval společně se Šárkou Musilovou ještě bronz v soutěži smíšených družstev.

Na výstavišti začala výstava z CERN

Roušku tajemství současné vědy poodhalila výstava Accelerating science, interaktivní expozice vytvořená organizací CERN, která se poprvé představila v České republice, když 21. září se usadila na čtyři měsíce v Českých Budějovicích. Provedla návštěvníky příběhem o vzniku vesmíru od velkého třesku až po současnost. Součástí prohlídky byl i model velkého hadronového urychlovače.

Která událost ze září roku 2016 je nejzajímavější?

Celkem hlasovalo232 čtenářů

Štítky Česko, České Budějovice, paralympijské hry, projekt, kašna, Jihočeský kraj, videokamera, Arnošt Petráček, Vltava, Evropská organizace pro jaderný výzkum

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

ANKETA: Vyberte největší zářijovou událost roku 2016 na jihu Čech  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.