Počasí dnes15 °C, zítra17 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Jihočeský kraj vydá na mzdy řidičů autobusů o 52 milionů korun více

Přibližně o 52 milionů korun navíc ročně bude muset vydat Jihočeský kraj kvůli zvýšení mezd řidičů linkových autobusů. Znamená to nárůst nákladů zhruba o 13 procent. Jihočeský kraj věří, že se z větší části na úhradě bude podílet stát, jelikož vláda o zvýšení mezd rozhodla. ČTK to dnes řekl jihočeský hejtman Jiří Zimola (ČSSD). Kraj je podle něj připraven se na tomto kroku finančně podílet. Použil by peníze z rozpočtu na dopravní obslužnost.

Zimola uvedl, že nyní kraj platí ročně autobusovým dopravcům zhruba 350 milionů korun. „Otázkou je, do jaké míry navýšení mezd uhradí vláda a kolik z toho zbude na nás," řekl hejtman. Loni kabinet svým nařízením rozhodl o růstu mezd zhruba o třetinu od letošního ledna ze 71,60 koruny na hodinu na 98,10 Kč. Řidičům by se rovněž měl zvýšit příplatek za čekání mezi jednotlivými jízdami z 50 korun na hodinu na 88 Kč.

Zimola řekl, že dopravci proto musí zvýšit mzdu řidičům už v lednové výplatě. Ale Jihočeský kraj nárůst platů uhradí až ve chvíli, kdy bude jasné, jakým způsobem se bude podílet na nových mzdách řidičů vláda. „A do té doby musí vše hradit dopravci z vlastních rezerv," řekl hejtman.

Dodal, že na jihu Čech mohou vzhledem k tomu, jak jsou kontrakty s dopravci postavené, smlouvy změnit dodatky. To podle něj ovšem nepůjde v řadě jiných krajů. „Ale my bychom se měli vyhnout případným sporům ohledně toho, že jsme porušili soutěž, protože jsme najednou změnili platební podmínky," řekl. Podle Zimoly by vláda o tom, jak bude postupovat, mohla vědět do konce února.

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) po středečním jednání s hejtmany uvedl, že je nakloněn tomu, aby vláda krajům pomohla. Ministr financí Andrej Babiš (ANO) se ale staví k této myšlence zdrženlivě. ČTK dnes v Olomouci řekl, že momentálně na to peníze v rozpočtu nemá.

Řidiči linkových autobusů proti nízkým mzdám protestují od října 2015. Podle Svazu dopravy se průměrné platy šoférů linkových autobusů loni pohybovaly v rozmezí 22.000 až 23.000 korun hrubého. Tyto částky byly ale podle odborářů dosaženy při započítání velkého počtu přesčasů. O něco vyšší platy uvádí Český statistický úřad, podle kterého je průměrná mzda řidičů autobusů, trolejbusů a tramvají 26.859 korun. Toto číslo ale zohledňuje i platy mnohdy lépe ohodnocených šoférů MHD.

Zdroj ČTK

Štítky mzda, Jihočeský kraj, vláda, Jiří Zimola, ČSSD, Andrej Babiš, Bohuslav Sobotka, ANO 2011, Český statistický úřad, Svaz dopravy České republiky

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jihočeský kraj vydá na mzdy řidičů autobusů o 52 milionů korun více  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.