Počasí dnes16 °C, zítra21 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

ANKETA: Vyberte největší květnovou událost roku 2016 na jihu Čech

Už několik dnů vládne rok se sedmnáctkou na konci. Ale na chvilku se ještě zastavte a ohlédněte se za rokem 2016, který byl velmi bohatý na události v Jihočeském kraji. Tady je připomínka některých momentů z května roku 2016.

Květen

Ženou regionu se stala Vanda Polívková

Gratulací, květinou a drobnými dárky ocenil jihočeský hejtman Jiří Zimola finalistky soutěže a projektu Žena regionu 2016. Vítězkou se stala zakladatelka a ředitelka českobudějovického stacionáře Bazalka Vanda Polívková, druhé místo obsadila starostka Včelné a spisovatelka Jarmila Mandžuková a na třetím stupínku skončila podnikatelka Zora Tesařová z Rychnova u Nových Hradů. Na úrovní státu se tato soutěž letos konala už posedmé, ale na jihu Čech si odbyla svou premiéru. Do finále, jehož slavnostní ceremoniál se uskutečnil 2. května v budově krajského úřadu, postoupilo celkem jedenáct žen.

Letiště prošlo další částí modernizace

Letiště České Budějovice prošlo první fází druhé etapy rekonstrukce. Celkové náklady činily 122 milionů korun. Za tyto peníze se zřídilo takzvané bezpečnostní centrum pro zaměstnance areálu a rekonstrukce se dočkala i vzletová a přistávací dráha. Od června roku 2015, kdy modernizace začala, zde byl vybudován bezpečnostní objekt pro pracovní vstup na letiště, nové vnitroareálové komunikace, došlo k provedení elektroinstalace, která by měla sloužit k napojení osvětlovací a navigační techniky. Rekonstrukce se rovněž dočkala i přistávací a vzletová dráha, která na své téměř tříkilometrové délce obdržela nový a hrubší povrch tak, aby zde mohla přistávat větší dopravní letadla, například Airbus A320 nebo Boeing 737.

První Motorfest přilákal tisíce lidí

Při premiérovém ročníku festivalu Motorfest vystoupily populární kapely, například Kryštof, Wohnout, Vypsaná fixa nebo Sto zvířat. Festival přilákal několik tisíc lidí. Výtěžek ze vstupného i část obnosu z prodaného piva putoval na podporu mládežnického hokeje v Českých Budějovicích.

Budějovický Budvar získal zlato v mezinárodní soutěži

Světlý ležák z pivovaru Budějovický Budvar získal další zlatou medaili v mezinárodní soutěži. Do už 16. ročníku Los Angeles International Beer Competition, bylo přihlášeno tisíc vzorků piva v 97 kategoriích. Ve specializovaných porotách zasedlo více než sto certifikovaných degustátorů, sládků a manažerů z amerického pivovarského průmyslu. Světlý ležák z Budějovického Budvaru, který se do USA a některých dalších zemí převážně na americkém kontinentu vyváží pod značkou CZECHVAR, vyhrál kategorii č. 29 - Bohemian-Style Pilsner.

Letiště České Budějovice přivítalo Embraer 190

Na letiště v Plané přiletělo 21. května první větší dopravní letadlo – Embraer 190. Letadlo vylétlo z Kodaně a po mezipřistání v Plané pokračovalo směr Lublaň.

Jan Kopecký vyhrál Rallye Český Krumlov

Suverénní triumf si připsal ve 44. ročníku Rallye Český Krumlov obhájce vítězství z předloňského roku Jan Kopecký. Tovární jezdec týmu Škoda Motorsport zvítězil na jihu Čech už potřetí. Druhý skončil jeho týmový kolega. O 39 sekund zaostal za Kopeckým Švéd Pontus Tidemand. Kopecký si tak upevnil vedení v průběžném pořadí mistrovství České republiky.

Českokrumlovsko zasáhlo silné krupobití

Ničivé krupobití zasáhlo v pátek 27. května několik míst na Českokrumlovsku. Nejpostiženější obcí na trase právě probíhající 44. Rallye Český Krumlov se staly Malonty, kde přírodní živel ničil kromě jiného i přístřeší tamních obyvatel. Pohled na tradiční baštu automobilových soutěží, kde se o den později z bezpečnostních důvodů nakonec ani nezávodilo, vháněl slzy do očí. Ke vstřícnému gestu v podobě dvacetitisícového finančního daru absolutních vítězů, dvojice týmu Škoda Motorsport Jana Kopeckého a Pavla Dreslera, se rázem připojili organizátoři jihočeské soutěže. Následky krupobití se snažil zmírnit také ÚAMK Automotoklub Rallye Český Krumlov a ČK motorsport, pomohly i některé další soutěžní posádky.

Fotbalová exhibice na Střeleckém ostrově vynesla 150 tisíc korun

Pořadové číslo devět měla fotbalová exhibice, která se 29. května odehrála na Střeleckém ostrově, kam se přesunula z Roudného. Netradičně se turnaje zúčastnily tři týmy. Už klasicky Mádl team a Real Top Praha. K nim přibyly Budějcké mašiny, tedy tým složený z hráčů Dynama, Motoru a Jihostroje. Na akci se nakonec vybralo 150 tisíc korun, které putovaly na Dětské oddělení Nemocnice České Budějovice a do centra Arpida. 

Hlasování končí ve středu 18. ledna ve 20:00.

Která událost z května roku 2016 je nejzajímavější?

Celkem hlasovalo43 čtenářů

Štítky Česko, Jan Kopecký, soutěž, Jihočeský kraj, rallye, Český Krumlov, Budějovický Budvar, České Budějovice, Embraer, Škoda Motorsport

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

ANKETA: Vyberte největší květnovou událost roku 2016 na jihu Čech  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.