Počasí dnes10 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

České Budějovice objektivem Milana Bindera a perem Martina Maršíka: Byla Vám v minulých dnech zima? Co na to historické teplotní rekordy města?

Nejdříve se ještě na chvíli vraťme k poslednímu dni loňského roku. Milan Binder na Silvestra, místo, aby pomáhal své manželce s přípravou večerních oslav, vyrazil se svým fotoaparátem do blízkého okolí centra města. Zaujala ho ranní námraza, která tehdy v Českých Budějovicích vznikla. Podívejte se na několik zajímavých obrázků a já přidám navíc pár statistických údajů o počasí, které se vztahují k našemu městu.

Český hydrometeorologický ústav má v Českých Budějovicích jednu ze svých sedmi poboček. Veškerá měření se provádějí na zahradě v ulici Antala Staška od roku 1939. Nejvyšší teplota byla v našem městě naměřena v červenci v roce 1984 a teploměr tehdy ukazoval 37,7 °C.

Jestli Vám v minulých dnech byla zima, buďte rádi, že jste se po našem městě neprocházeli ve třicátých letech minulého století, kdy se rtuťový sloupec choulil u čísla -32,2 °C (únor 1932). Draky se nejlépe pouštěly v dubnu v roce 2004, kdy nárazy větru dosahovaly v našem městě až 129,5 km/h.

Pořád máme ještě ale co dohánět, protože nejvyšší oficiální teplota byla naměřena v USA 56,7 °C, nejnižší v Antarktidě -93,2 °C a nejvyšší okamžitá rychlost větru byla zjištěna v USA a to 416 km/h.

Autoři | Foto Milan Binder

Štítky České Budějovice, Milan Binder, silvestr, Český hydrometeorologický ústav, Antal Stašek, USA, Antarktida

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

České Budějovice objektivem Milana Bindera a perem Martina Maršíka: Byla Vám v minulých dnech zima? Co na to historické teplotní rekordy města?  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.