Počasí dnes19 °C, zítra20 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

V Temelíně se připravují na mrazy

Až minus patnáct stupňů Celsia předpovídají meteorologové nejnižší noční teploty na nejbližší dny. Nízké teploty nepodceňují ani v Temelíně. Výkonu elektrárny mráz sice svědčí, energetici ale musí připravit a průběžně kontrolovat pomocnou technologii.

Během středy v Temelíně napadaly pouhé tři centimetry sněhu. Vítr ale v nárazech dosahoval rychlosti 55 kilometrů za hodinu. „Zatím to bylo hlavně o odklízení navátého sněhu z komunikací. Technologii jsme na zimu připravili už v říjnu a listopadu,“ poznamenal temelínský mluvčí Marek Sviták.

„Zazimování“ elektrárny obnáší především kontrolu a přípravu pomocné technologie. Reaktoru se zima nějak nedotýká. Díky speciální ochranné budově jsou zde podmínky stabilní po celý rok. „Příprava na zimu je například o kontrole přímotopů, které udržují plusové teploty v bezobslužných místnostech. Kontrolujeme třeba i to, že jsou zavřená všechna okna. Je to velmi podobné tomu, jak se na zimu připravuje rodinný dům,“ vyjmenovat Sviták.

Další kontroly provádí ČEZ na jaderných elektrárnách v době, kdy mají uhodit silné mrazy. Celkově jde o desítky různých ověření, kdy se sledují například vozidla v areálu elektrárny, potrubní mosty, rozvody chladicí vody nebo zavření okna. Při mrazech jsou tyto kontroly mnohem častější než při běžných zimních teplotách.

Přes častější pochůzky ale mrazivé počasí Temelínu spíše svědčí. Leden tradičně patří k měsícům, kdy elektrárna vyrábí nejvíce elektřiny v průběhu roku. Například rozdíl mezi zimním a letním obdobím představuje denně ve výrobě řádově desetitisíce kWh elektřiny. Při nízkých zimních teplotách se lépe ochlazuje voda v chladicích věžích. Díky tomu pak turbogenerátor může dosáhnout vyššího výkonu.

Foto Marek Sviták

Štítky Temelín, mráz, elektrárna, zima, ČEZ

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Temelíně se připravují na mrazy  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.