Počasí dnes8 °C, zítra6 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Jihočeský kraj letos vydá na výměnu kotlů 173 milionů korun

Jihočeský kraj letos vydá 173 milionů korun na dotace na výměny kotlů, které mají pomoci snížit emise z lokálního vytápění domácností. Loni žadatelům proplatil téměř 150 milionů korun. Další výzvu na tento projekt vypíše na přelomu letošního a příštího roku. Počítá s tím, že by mezi žadatele mohl rozdělit dalších přibližně 300 milionů korun. 

„V období před Vánocemi jsme propláceli 1000. žádost o výměnu kotle a další transakce se uskutečnily ještě do konce roku. Momentálně odhaduji, že nám zbývá proplatit necelých 1500 žádostí,“ řekl vedoucí Odboru evropských záležitostí jihočeského krajského úřadu Jan Návara. Jihočeský kraj schválil pro první výzvu 2780 výměn kotlů.

Loni zahájený projekt má pomoci zlikvidovat starší zdroje lokálního vytápění, které nadměrně zatěžují ovzduší. Na výměnu starého kotle na pevná paliva za ekologičtější zdroj a na nová úsporná opatření mohli lidé získat až pětaosmdesátiprocentní dotaci z maximální částky 150 tisíc korun, tedy až 127 500 korun. Ministerstvo životního prostředí vyhlásilo první výzvu na tento projekt v objemu tří miliard korun z dotací Evropské unie pro celou republiku. V Česku musejí lidé do roku 2022 kvůli zákonu o ochraně ovzduší vyměnit 350 tisíc emisně nevyhovujících kotlů.

Návara uvedl, že očekává velký zájem i o druhou výzvu tohoto projektu. „Záleží ovšem samozřejmě i na podmínkách, které ministerstvo nastaví, a ty ještě neznáme. Nevíme třeba, zda se budou podporovat kotle na uhlí a tak dále. To vše se teprve bude během roku ladit, takže předpokládáme, že druhou výzvu vypíšeme na přelomu let 2017 a 2018,“ řekl.

Zdroj ČTK

Štítky Jihočeský kraj, projekt, dotace, Evropská unie, Vánoce, Ministerstvo životního prostředí České republiky, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jihočeský kraj letos vydá na výměnu kotlů 173 milionů korun  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.