Počasí dnes7 °C, zítra10 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

SILVESTROVSKÉ PERLIČKY: Hasiči zachraňovali morčata i neutonulého rybáře

Pondělí 29. února

Záchrana zvířete – Třeboňská jednotka byla krátce po poledni vyslána do Klofáčovy ulice v Třeboni, kde podle oznamovatelky na tísňovou linku uvíznul pes v odtoku ve sprchovém koutě. Hasiči po příjezdu na místo opravdu nalezli psa, kterému při mytí jeho majitelkou uvízla noha v mřížce odtokové vpusti sprchového koutu. Hasiči se nejprve opatrně pokusili nohu vyndat, ale to se nepodařilo. Proto vypáčili celou část odtoku, ve které byla pejskova noha zaklíněna. Mezitím majitelka psa kontaktovala veterináře a společně s hasiči psa odvezli na veterinární kliniku. Zde musel být pejsek nejprve uspán a teprve pak mu hasiči malým rozbrusem a kleštěmi nerezovou mřížku z nohy sundali.

Sobota 9. dubna

Technický zásah – Profesionální hasiči ze stanice Křemže a jednotky dobrovolných hasičů obcí Holubov a Třísov vyjeli do Třísova na monitoring červeného kouře linoucího se z komína domu. Na místě hasiči zjistili, že zčervenání kouře způsobuje osvětlení nasměrované na komín. 

Pátek 6. května

Záchrana zvířete – Kuriózní zásah řešili jindřichohradečtí profesionální hasiči v Belgické ulici v Jindřichově Hradci. Majitelka volala hasiče k záchraně želvy, která zalezla pod dřevěnou podlahu pergoly. A jelikož se jí ještě podařilo se převrátit na krunýř, nemohla se sama dostat ven. Hasiči nejprve zjistili, pod kterým prknem želva přesně je. Pak prkno odtrhli páčidlem a želvu vyndali.

Sobota 7. května

Záchrana osoby – Profesionální jednotka z jindřichohradecké stanice vyjela ve svém městě k rybníku Vajgar, kde měla podle ohlášení na tísňovou linku 112 spadnout do vody osoba. Hasiči na člunu dojeli až k osobě, která však již byla na břehu. Muži se samotnému podařilo vylézt z vody zpět do loďky a pokračoval v chytání ryb. Pomoc hasičů vůbec nepotřeboval.

Neděle 22. května

Technický zásah – Profesionální hasiči z českobudějovické stanic vyjeli v Českých Budějovicích do ulice I. Olbrachta. Výjezd jednotky byl na žádost Policie České republiky, a to z důvodu, kdy majitel rodinného domu vyčerpal na zahradě svoji studnu, na jejímž dně nalezl dva předměty připomínající kyslíkové láhve. Nebylo možné prvotním průzkumem zjistit, o jaké láhve se jedná. Proto byl na místo povolán policejní pyrotechnik. Ten vyloučil, že se jedná o munici. Hasiči proto změřili koncentraci kyslíku ve studni u hladiny (v hloubce přibližně deseti metrů) a pomocí lezecké techniky se k předmětům spustili. Ukázalo se, že ve studni jsou dvě půlky starého zlomeného rumpálu.

Pondělí 13. června

Záchrana zvířete – Téměř dvě hodiny trval dnešní zásah táborské profesionální jednotky, která v Záhosticích zachránila koně propadlého do sklepa. Kůň vyváznul bez jakéhokoli zranění. Táborští hasiči vyjeli do Chýnova, části obce Záhostice na základě ohlášení na tísňovou linku v 10:27. Průzkum na místě ukázal, že kobyla jménem Šanghaj se propadla podlahovým vstupem o rozměrech přibližně 1x1,5 metru do sklepa domu určeného k demolici. Aby se hasiči ke kobylce nejenže dostali, ale zároveň ji mohli bezpečně vyprostit, bylo potřeba odstranit část střešní krytiny a dřevěného podbití nad místem propadu. Velitel zásahu si jako posilovou jednotku vyžádal automobilový jeřáb, pomocí kterého hasiči následně rozebrali krov střechy. Dále zbavili ostrých hran i vstup do sklepa, kudy kobyla propadla. Odstranili odsud ocelové zárubně, které by mohly kobylu při vyproštění poranit. Poté veterinářka podala kobyle sedativa a po jejím zklidnění hasiči kobylu podvázali nosnými popruhy a jeřábem opatrně vyprostili ze sklepa ven. Zachráněnou kobylu si převzala majitelka.


Zvířecí červenec

Nejčastějšími zásahy, které hasiči v letních měsících v souvislosti se zvířaty řeší, jsou výjezdy k nebezpečnému hmyzu. Těchto zásahů bývá i několik denně v celém Jihočeském kraji. Začátek července byl z tohoto zvířecího pohledu pro hasiče ještě o něco zajímavější. V prvních šesti dnech prvního prázdninového měsíce se potýkali hned s pěti dalšími zvířaty.  

K první záchraně zvířete vyjela v pátek 1. července dopoledne do Družstevní ulice ve Strunkovicích nad Blanicí prachatická profesionální jednotka. Jednalo se o kočku, která uvízla v okapu domu o třech nadzemních podlažích. Hasiči u domu ustavili automobilový žebřík, po kterém jeden z hasičů k okapu vystoupal. Podařilo se mu vystrašenou kočku odchytit. Na zemi ji pak předal majitelce.  

Hned následující den zasahovala tentokrát jindřichohradecká profesionální jednotka v Kostelní Radouni u další kočky, která vylezla na vzrostlou túji a nemohla se sama dostat zpět na zem. Hasiči do výšky přibližně sedmi metrů vylezli po nastavovacím žebříku. Kotě i v tomto případě předali majiteli zcela v pořádku.

Dopolední záchranu kotěte vystřídala v podvečerních hodinách záchrana telete. Tele se v obci Vyšný v ulici Nad Tratí oddělilo od svého stáda a spadlo do potoka. Zde uvízlo a nebylo schopné samo vylézt na břeh. Českokrumlovští profesionální hasiči, kteří komunikovali s pracovníky veterinární správy, tele vyprostili a odvedli zpět k jeho stádu.

Písečtí profesionální hasiči odchytli v neděli 3. července krátce po půl čtvrté odpolední v obci Oslov hada, který se schovával v kuchyni za ledničkou v jedné z místních chalup. Jednalo se o užovku, hasiči ji vypustili do přírody.

Českobudějovičtí profesionální hasiči zasahovali v úterý 5. července v dopoledních hodinách v Českých Budějovicích v ulici K. Šatala, kde spadlo do studny malé kotě. Kotě se samo nemohlo dostat ven. Hasiči pro kočku do přibližně pětimetrové hloubky vlezli a vynesli ji nahoru. Zde ji předali strážníkům městské policie.

Další zvířecí zásah měli hasiči ze stanice Dačice, kteří se ve středu 6. července ve Starém Hobzí, části obce Vnorovice, ujali čtyř mláďať dravce. Mláďata spadla i s hnízdem ze stromu. Hasiči je odvezli na stanici, kam si pro ně přijel pracovník ZOO v Hluboké nad Vltavou.

K zásahům se zvířaty přispěli ve stejný den také profesionální hasiči ze stanice Suché Vrbné, kteří v ranních hodinách na fotbalovém hřišti ve Srubci vymotávali ze sítě srnku. Srnka měla zlomenou zadní nohu. Policisté proto na hřiště přivolali myslivce, který si srnku převzal.


Sobota 9. července

Záchrana zvířete – Profesionální jednotka ze stanice Dačice byla vyslána k záchraně kočky, která spadla do jímky na penzionu Bejčkův mlýn u Slavonic. Po příjezdu dačické jednotky kotě zachránili dobrovolní hasiči obce Slavonice.

Záchrana zvířete – Za přítomnosti strážníků Městské policie Tábor vysvobodili místní profesionální hasiči v Hanojské ulici z třímetrové nepoužívané šachty malé kotě.

Neděle 10. července

Záchrana zvířete – Profesionální hasiči z jindřichohradecké stanice zasahovali ve svém městě v ulici Ruských legií, kde v brance plotu uvízlo štěně. Hasiči ručně roztáhli části branky, které psa svíraly, a štěně uvolnili.

Úterý 12. července

Technický zásah – Z automobilové plošiny zachránili strakoničtí profesionální hasiči vlaštovku, která uvízla těsně pod střechou hlavní budovy vlakového nádraží ve Strakonicích. Vlaštovka byla v pořádku, hasiči ji vypustili do volné přírody.

Sobota 16. července

Technický zásah – Do obce Vyšný vyjeli profesionální hasiči z českokrumlovské stanice k blíže neurčenému bílému kouři. Na místě s ukázalo, že jde o pečení buřtů.

Pátek 22. července

Technický zásah – Na vyžádání občanů Litvínovic, části obce Šindlovy Dvory zahnala českobudějovická profesionální jednotka labuť s mladými, které ohrožovaly obyvatelé místních vilek. Hasiči labutě zahnali z obytné zóny do přírody.

Pátek 19. srpna

Záchrana zvířat – Profesionální hasiči ze stanice Suché Vrbné vyjeli do Třebotovic, kde při pasení na zahradě bytového domu uteklo majitelce pět morčat. Hasiči všechna morčata pochytali a vrátili majitelce.

Čtvrtek 1. září

Technický zásah – Na tísňovou linku 112 volal muž z Chřešťovic, že při výkopových pracích našel v zemi kovový předmět, ve kterém začalo prskat a syčet. Operátor tísňové linky mu doporučil, aby se předmětu nedotýkal a udržoval od něj odstup. Na místo vyjeli profesionální hasiči ze stanice Písek a policisté. Průzkum ukázal, že se jedná o absolutně bezpečnou starou kovovou konvičku.

Čtvrtek 27. října

Technický zásah – Profesionální hasiči ze stanice Týn nad Vltavou vyjeli společně se záchranáři a Policií České republiky do Vodňanské ulice v Týně nad Vltavou, kde bylo nahlášeno podezření na otravu plynem. Hasiči průzkumem zjistili, že do bytu není plyn zaveden.

Čtvrtek 3. listopadu

Záchrana zvířete – Českobudějovická profesionální jednotka vyjela v Českých Budějovicích na sídliště Máj, kde v panelovém domě v ulici K. Chocholy utekl majiteli kocour. Zmatený agresivní kocour zalezl do prostoru za výtahem a majitel ho nemohl chytit. Hasiči použili deku a tyč na odchyt plazů a po chvíli se jim podařilo kocoura odchytit.

Středa 23. listopadu

Planý poplach – Do Blahoslavovy ulice v Českých Budějovicích byla povolána českobudějovická profesionální jednotka na základě hlášení na tísňovou linku, že se z jednoho z pokojů ubytovny valí kouř. Hasiči do zamčeného pokoje vnikli násilně. Uvnitř nalezli zapálenou dýmovničku sloužící k vykuřování štěnic.

Technický zásah – V bytě v ulici Na Mlýnské stoce v Českých Budějovicích se zaktivovalo čidlo na oxid uhelnatý. Českobudějovičtí hasiči na místě zjistili, že se jedná o signalizaci, že čidlo má vybitou baterii. Čidlo pak demontovali a majitelce bytu vysvětlili, jak funguje. 

Středa 30. listopadu

Planý poplach – Elektrická požární signalizace ohlásila požár v objektu Mariánských kasáren v Českých Budějovicích. Průzkum na místě ukázal, že příčinou známek možného požáru byla neopatrnost zaměstnance při manipulaci s mlékem – konkrétně zapomenuté mléko na plotně, které si vařil dotyčný při přípravě kakaa. Jednotka nezasahovala. 

Tisková zpráva | Foto HZS Jihočeského kraje

Štítky hasič, morče domácí, tísňové volání, České Budějovice, Policie České republiky, Třísov, Třeboň, Slavonice, Dačice, Týn nad Vltavou

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

SILVESTROVSKÉ PERLIČKY: Hasiči zachraňovali morčata i neutonulého rybáře  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.