Počasí dnes15 °C, zítra17 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Tuky do kanalizace nepatří. Přispívají k haváriím kanalizačních čerpacích stanic

Závažným problémem pro českobudějovickou čistírnu odpadních vod jsou tuky. A přestože jich v letošním roce přitekly na desítky tun, čekají v těchto dnech vodohospodáři další „příděl“. Jenže tuky do kanalizací nepatří. Naopak, komplikují vodohospodářům práci.

Potravinářské tuky a oleje z přípravy tradičních českých jídel, které lidé často vylévají do dřezů či toalet, mohou způsobit v kanalizačním systému závažné problémy. V Českých Budějovicích se tento problém týká především míst s velkou hustotou obyvatel.

„Po ochlazení tuků v kanalizaci vznikají hrudky, které se postupně nabalují a zachycují další nečistoty. Tím dochází k ucpávání kanalizace a k haváriím kanalizačních čerpacích stanic. Tuky se v kanalizaci také částečně rozkládají na mastné kyseliny, které pak následně zvyšují korozi stěn kanálů a potrubí,“ říká mluvčí společnosti ČEVAK Jitka Kramářová.

Když dojde v kanalizaci ke smísení tuků a jiných nečistot, vytvářejí se tuhé nánosy, které brání volnému průtoku. Jejich likvidace je poté velmi nákladná. Jak v kanalizačním systému, tak v čistírně odpadních vod. „Odpovědné chování k životnímu prostředí je věcí nás všech. Věříme, že k osvětě v nakládání s odpady napomáhá i náš projekt Doodpadu. Pro představu, na čistírnu v Českých Budějovicích každoročně nateče více než sto tun tuků a olejů,“ přidává technický ředitel společnosti ČEVAK Jiří Lipold.

Projekt Doodpadu funguje už třetím rokem a upozorňuje na problematiku věcí a látek, které do kanalizace nepatří. Více informací naleznete na jeho webových stránkách.

Štítky kanalizace, ČEVAK, České Budějovice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Tuky do kanalizace nepatří. Přispívají k haváriím kanalizačních čerpacích stanic  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.