Počasí dnes19 °C, zítra20 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Nákeřský betlém přilákal koledníky z celého okolí

Bezmála dvě stovky lidí si zpestřily sobotní štědrovečerní odpoledne společným zpíváním koled u obecního betléma v Nákří na Českobudějovicku. Náves, vzdálenou jen pár kilometrů od Jaderné elektrárny Temelín, bude unikátní, stále rozšiřující se betlém „ryze domácí“ výroby, zdobit až do 6. ledna.

„Přijelo hodně lidí z celého okolí, z Týna nad Vltavou, Českých Budějovic, ale třeba i ze Strakonic. Zpívání koled má u nás letitou tradici, ale tolik lidí zde nikdy nebylo. Návštěvníky nepochybně podobně jako loni přilákal i náš originální betlém,“ uvedl starosta Nákří Pavel Božovský.

Nákeřský betlém vytvořili místní obyvatelé s podporou Jaderné elektrárny Temelín Skupiny ČEZ. „Betlém jsme pojali jako symbol rodiny a společného setkávání, současně jsme založili novou obecní tradici a podle počtu zúčastněných zřejmě úspěšně,“ poznamenal starosta. Na krátkou dobu svého „dřevěného náhradníka“ vystřídal v jesličkách nejmladší obyvatel obce, osmiměsíční Hynek Pfeffer.

Osvětlený betlém, přibližně čtyři metry široký, metr a půl hluboký a cirka 3,7 metru vysoký, s postavami světců v životní velikosti, bude na nákeřské návsi k vidění do Tří králů. Kostra betléma je vyrobena z březového dřeva a je vyplněná rákosem ze zdejších rybníků. Uvnitř se nachází anděl, jesličky s Ježíškem, Marie a Josef. Letos počet postav rozšířila žena s jablky, ovečka a pastýř. Jeho hůl uřízl starosta Nákří asi dvě hodiny před plánovaným startem akce.

„Díky podpoře ČEZ a nadšení místních obyvatel vznikla nová tradice. Náš betlém tak bude o příštích Vánocích zase o něco vyladěnější. Minimálně by to ještě chtělo oslíka,“ doplnil starosta.

„Zpívání koled u nás trvá nepřetržitě už třináct let, poslední dva roky přibyl i betlém. Atmosféra je vždy skvělá. Potkáme se zde s přáteli i sousedy,“ okomentoval dění na návsi v Nákří František Novotný, který dorazil s manželkou a vnučkou.

Každý účastník vánočního setkání získal zdarma originální zpěvník vánočních koled, čaj, puč, kávu, grog a podobně. O hudební doprovod a přednes koled se postarali znovu výhradně místní muzikanti.

Tisková zpráva | Foto Lenka Pokorná

Štítky vánoční koledy, Nákří, Jaderná elektrárna Temelín, tradice, okres České Budějovice, ČEZ, České Budějovice, Strakonice, Týn nad Vltavou, Vánoce

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nákeřský betlém přilákal koledníky z celého okolí  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.