Počasí dnes19 °C, zítra20 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Lidé v Českém Krumlově se přišli podívat na tradiční krmení medvědů

Stovky lidí se v sobotu přišly podívat na tradiční krmení medvědů v zámeckém příkopu v Českém Krumlově. Pamlsky kromě medvědů dostali i návštěvníci. Mohli ochutnat medvědí punč, čaj s medem a cukroví. V zámeckém příkopu letos na rozdíl od minulých let byly jen medvědice Káťa a Marie Terezie, protože Vok v létě odešel ve věku 31 let do medvědího nebe. 

„Do budoucna bych chtěl sehnat dvě medvíďata, protože i Kátě už je 31 let a je nemocná. Každodenní dávka léků ji udržuje v relativně dobrém stavu, ale průměrný věk, kterého se medvědi dožívají, je 24 až 26 let,“ řekl ošetřovatel medvědů Jan Černý. Vysoký věk podle něj dokazuje, že je o medvědy v Krumlově díky všem sponzorům dobře postaráno.

Medvědi dnes měli jako každý rok v zámeckém příkopu přichystány čtyřmetrové jehličnaté stromy ozdobené cukrovím a dalšími medvědími pamlsky. Pod nimi medvědi našli také jablka, pomeranče, ořechy a vánočky pokapané rybím tukem a medem. „Letos si medvědi obzvláště pochutnali, protože jsme sehnali rybí tuk z lososů, to je pro ně největší odměna,“ řekl Černý.

Letošní novinkou je přítomnost pětičlenné zámecké gardy v historických uniformách, která stráží vchod a dohlíží na pořádek. Pro návštěvníky bylo přichystáno 300 litrů medvědího mlsu, připraveného z vína a rumu, děti dostaly čaj s medem a navíc sladkosti a plyšové hračky.

Českokrumlovská radnice podle Černého na medvědí Vánoce pravidelně v posledních letech přispívá 10 tisíci korunami. „Pro město jsou medvědi velkou atrakcí, jejich vánoční krmení se pořádá už od roku 1988,“ řekl Černý. Podívat se přijíždějí lidé z celého Česka, atrakci si nenechají ujít ani japonští turisté. Celkové náklady podle Černého dosahují přibližně 30 tisíc korun, přispívají i sponzoři a menší dárci.

Na českokrumlovském zámku se medvědi chovají nejméně čtyři století. Od roku 1707 jsou v příkopu mezi prvním a druhým nádvořím. Návštěvníci je, ovšem v jiné podobě, najdou i na mnoha místech honosného sídla. Objevují se jako štítonoši erbu pánů z Rožmberka se znakem červené pětilisté růže.

Podle pověstí byli Rožmberkové příbuzensky spřízněni s italským šlechtickým rodem Orsini. Orsa znamená italsky medvědice a právě tímto motivem se zejména poslední rožmberští vladaři v 16. století hlásili k příbuzenství s italským rodem. Údajné příbuzenství mělo doložit starobylost rožmberského rodu. První zmínky o chovu medvědů na zámku pocházejí z druhé poloviny 16. století.

Zdroj ČTK

Štítky medvěd, Český Krumlov, Jan M. Černý, med, Vánoce, Marie Terezie Habsburská, léto, Rožmberkové

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Lidé v Českém Krumlově se přišli podívat na tradiční krmení medvědů  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.