Počasí dnes5 °C, zítra7 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Jihočeská města hodlají kontrolovat kotle hlavně po upozornění

Většinou na základě upozornění prověří zaměstnanci pověřeného obecního úřadu v Jihočeském kraji stav kotlů v domácnostech. Od ledna začne platit zákon o ochraně ovzduší a na jeho základě může samospráva kontrolovat, čím lidé doma topí v kotlích. Městské úřady v Jihočeském kraji neplánují plošný systém kontrol.

„Kontrolovat budeme domácnosti na základě upozornění na nesoulad se zákonem,“ uvedla referentka odboru životního prostředí prachatického městského úřadu Marta Zifčáková. Podobný systém plánují i v Písku. „Budeme kontrolovat takzvaně na udání. Na jiný způsob této činnosti nemáme dostatečné personální zabezpečení,“ uvedla mluvčí píseckého městského úřadu Kristyna Barchini.

V Táboře se chtějí především v počátcích zaměřit na lokality, kde dlouhodobě vnímají problémy s ovzduším. „Kontrolu způsobu vytápění a stavu kotlů budou provádět dva pracovníci oddělení ochrany prostředí odboru životního prostředí,“ řekla Irena Kristiánová z kanceláře starosty.

Rovněž dvě pracovnice českobudějovického magistrátu absolvovaly školení na tuto problematiku a budou se stavu kotlů v domácnostech ve městě věnovat. „K systematickému kontrolování není důvod, ale může k nim dojít třeba i při optickém opakovaném pozorování hustého kouře vycházejícího z komína například hlídkou městské policie,“ řekl českobudějovický radní Michal Kohn.

Jihočeská metropole zvažuje, že by zavedla nízkoemisní zóny, tedy oblasti, do nichž smí vjet pouze vozidla, která splňují stanovené emisní podmínky, což má prospívat kvalitě ovzduší. Podobné zóny fungují ve velkých německých městech. Podle Kohna by režim prospěl především historickému centru Českých Budějovic.

O zavedení těchto pásem uvažují i v Písku. Město požádá o podporu z národního programu Životního prostředí na zpracování studie proveditelnosti pro zavedení nízkoemisní zóny. „Písek byl Státním fondem životního prostředí vytipován jako vhodná obec k zavedení nízkoemisních zón. Je totiž zařazen mezi města, kde je kvalita ovzduší nejhorší v celé republice,“ uvedl vedoucí oddělení rozvoje městského úřadu Jan Venclík.

Naopak v Jindřichově Hradci, Strakonicích nebo Prachaticích o zavedení nízkoemisních zón momentálně neuvažují.

Zdroj ČTK

Štítky obecní úřad, vzduch, Jihočeský kraj, Písek, Tábor, Státní fond životního prostředí

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jihočeská města hodlají kontrolovat kotle hlavně po upozornění  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.